20 februari 2018

Lotte Schipper: De Amsterdamse pooier hoort thuis in het slavernij museum

Vorige maand was heel Nederland in rep en roer  over een uitspraak van rapper Boef. Hij schold meisjes die hem probeerde te helpen  uit voor kech, straattaal voor hoer. Verwerpelijk, laat ik dat vooropstellen. Iedereen leek er schande van te spreken: politici van links tot rechts, radio-dj’s en tv-persoonlijkheden. Het land was te klein. Man en vrouw zijn immers gelijk en uitspraken als deze zijn stappen terug in de emancipatie van de vrouw. En toch: waarom hoor ik zo weinig mensen over de rondleidingen over de Wallen. Waar toeristen inmiddels met de rug naar de vrouwen toe moeten staan. Waar meisjes tegen hun wil in seks hebben met oudere mannen. Ik schaam me diep voor mijn stad.

Hoewel de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan en het debat dus vooral zou moeten gaan over de uitdagingen in onze stad, lijkt er vooral aandacht voor discussie zoals die over de Coentunnel of straatnamen vernoemd naar historische figuren. Die zouden aanstootgevend zijn omdat ze ons doen herinneren aan het slavernijverleden. Wat mij betreft kunnen we daar niet vaak genoeg aan worden herinnerd, want slavernij vinden we nog steeds in onze stad: de Amsterdamse prostitutie.

Anno 2018 is mensenhandel dan ook aan de orde van de dag. In Amsterdam is een soort ondergrondse Dappermarkt ontstaan waar jonge meisjes worden verhandeld. De enige die daar  domweg gelukkig van worden zijn de pooiers die hier grof geld aan verdienen. Daarom pleit ik voor een pooierverbod. Prostitutie zou dan nog steeds mogelijk zijn, alleen zijn er dan geen pooiers meer die meisjes dwingen tot sekswerker en er met de opbrengst van door gaan.

Amsterdam moet eindelijk afscheid nemen van het valse, onterechte romantische beeld van prostitutie. Er wordt nog te vaak gesteld dat de Wallen en haar ramen bij Amsterdam horen. Wie durft dat nog te stellen wanneer uit onderzoeken blijkt dat 90 procent van de vrouwen uit de prostitutie wil stappen en tussen de 50 en 80 procent van de vrouwen gedwongen hun lichaam verkopen?  

Sinds in 2000 prostitutie is gelegaliseerd is de branche een grote industrie geworden, met ondergrondse en bovengrondse criminaliteit. Met legaliseren is het niet veiliger geworden. De afgelopen jaren is het aantal slachtoffers van mensenhandel juist explosief toegenomen. Het aantal meisjes dat tegen hun zin in de prostitutie werkt neemt schrikbarende hoogte aan. Per dag worden er in onze hoofdstad dan ook honderden meisjes commercieel verkracht. Ja, verkracht.  Helaas kijkt ons stadsbestuur zwijgend toe terwijl onder hun neus mensen handel en uitbuiting meer regel dan uitzonder zijn geworden. Dat moet anders. Het stoppen van toeristische rondleidingen op de Wallen en het registratiesysteem voor prostituees zijn belangrijke stappen geweest in de afgelopen jaren, maar we moeten eerlijk zijn: dat waren slechts doekjes voor het bloeden. Zo kan het niet doorgaan.

De regering komt binnenkort met een wet die een lichtere vorm van een pooierverbod, in de vorm van een vergunningsstelsel, mogelijk maakt. Ik wil nu dat het stadsbestuur er in Den Haag op gaat aandringen dat er in Amsterdam een proef gestart kan worden met een totaalverbod op pooiers.

Zelf ben ik 24 jaar oud. Ik kan het niet aanzien dat meisjes van mijn leeftijd, en vaak nog jonger, in deze stad op grote schaal worden uitgebuit. Ik schaam mij voor mijn stad als ik langs die ramen loop en meisjes uitgelachen zie worden, ze behandeld zie worden als seksobjecten. Als mens en politicus kan en mag ik dan toch niet wegkijken?  Het is toch ook niet voor niets ongemakkelijk is om daar langs te lopen? Laat staan dat iemand er voor uitkomt seks te kopen op de Wallen. Het is namelijk niet normaal. Door een totaal verbod op pooiers, valt er voor hen geen geld meer te verdienen in de prostitutie. Daarmee verdwijnt voor hen dan ook ieder voordeel om zich nog langer te mengen binnen de prostitutie. Een vaak gehoord bezwaar tegen een verbod op pooiers is dat juist de pooiers zorgen voor bescherming van de prostituees. Ik ben het daar niet mee eens. De geweldsmonopolie ligt in Nederland bij de overheid, die is dan ook in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van de prostituees. Daarnaast zijn er nu al meerdere zaken geweest waarbij sekswerkers meer bescherming nodig bleken te hebben van hun, vaak gewelddadige, pooiers dan van hun klanten. Het is dan ook geen wonder dat ruim 70% van de prostituees de prostitutie verlaten met een vorm van PTSS.

Er worden veel discussies gevoerd over de donkere tijden van onze geschiedenis. Ik hoop dat ik over een paar jaar met mijn kinderen in een museum hen kan uitleggen hoe wij vroeger nog vrouwen achter ramen hadden staan. En dat dit dan net als het slavernijverleden ver achter ons ligt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.