Coffeeshops

Drugsgebruik is niet normaal

Drugsgebruik is ongezond en gevaarlijk. Helaas worden in Amsterdam toch veel drugs gebruikt. Amsterdamse jongeren gebruiken aanzienlijk meer cannabis dan gemiddeld in Nederland. Dit cannabisgebruik kan leiden tot longschade, verslaving, depressies en andere psychische stoornissen. Dat is natuurlijk niet goed voor de schoolprestaties en heeft ook andere maatschappelijke problemen tot gevolg. Vooral kwetsbare jongeren zijn de dupe. Het CDA wil dat de gemeente veel meer doet om het gebruik van cannabis en andere drugs, vooral door jongeren, te bestrijden. Volgens het regeerakkoord gaat de regering een experiment uitvoeren met gereguleerde wietteelt. Dat maakt het des te belangrijker om drugsgebruik tegelijkertijd streng te ontmoedigen.

Het CDA Amsterdam wil dat in Amsterdam de leeftijdgrens bij cofeeshops strenger wordt gehandhaafd, onder andere door de inzet van mystery guests. Het CDA wil geen verdere verspreiding van cofeeshops door de stad en meer blowverboden in de openbare ruimte. Voorlichting over drugsgebruik moet niet alleen gericht zijn op het beperken van de schadelijke consequenties van gebruik, maar vooral ook op het tegengaan van gebruik. Dat geldt met name voor het gebruik van drugs als XTC op feesten. Dat betekent dat de politie en organisatoren streng moeten controleren op drugsgebruik, zowel aan de deur als bij het feest zelf. De gemeente moet alles op alles zetten om te voorkomen dat drugsgebruik ‘normaliseert’.

Het CDA is, in tegenstelling tot de andere politieke partijen in Amsterdam, een tegenstander van het spreiden van coffeeshops over de stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.