18 februari 2017

'Motie Bijduinhof van D66 en GroenLinks te slap'

Het woningbouwproject Bijduinhof in Overveen blijft de gemoederen in de gemeenteraad bezig houden. Verschillende fracties, waaronder die van het CDA, nemen de bezwaren van omwonenden van de bouwlocatie inzake de uitvoering van het bouwplan door IBB Kondor zeer serieus.

Tijdens de raadsvergadering van woensdag 15 februari heeft fractievoorzitter André Burger daarom opnieuw vragen gesteld over de realisatie van dit woningbouwproject.

Dit naar aanleiding van e-mail die de gemeenteraad een paar dagen daarover had ontvangen van een omwonende met daarin opmerkingen over de hoogte van het dak van de te bouwen garages.

Garages wel of niet onder maaiveld?

Volgens de omwonenden houdt de bouwer zich niet aan het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Zij willen dan ook zo snel mogelijk een (tijdelijke) bouwstop wat betreft de geplande garages. Volgens het bestemmingsplan horen deze onder het maaiveld te worden aangelegd, maar volgens omwonenden komen deze nu voor een deel boven het maaiveld uit. Het college heeft herhaaldelijk, bij monde van wethouder Heijink uitgelegd waarom er, ondanks verschillende en uiteenlopende bezwaren, geen bouwstop kan worden afgekondigd.

Namens de CDA-fractie stelde André Burger de volgende vragen:

  • Kan het college blijven volhouden dat de bepaling uit het bestemmingsplan [inzake de realisatie van de garages onder het maaiveld,red.] niet overtreden wordt?

  • Kan de wethouder al antwoord geven op mijn vraag over de goothoogte [van de te bouwen woningen, red.] van 7 meter, aangekaart door de heer Boeijink tijdens de commissie Grondgebied van september 2011.

  • Blijft de goothoogte [van de woningen, red.] wel onder deze grens?

Wethouder Heijink antwoordde dat het college kan blijven volhouden dat de bepalingen uit het bestemmingsplan omtrent de garages niet overtreden worden. Op de vragen over de goothoogte bleek de wethouder nog steeds geen antwoord te kunnen geven.

CDA en PvdA willen integrale naleving bestemmingsplan

Gelet ook op de eerdere perikelen rond de bepaling van het peil op dezelfde locatie waren de fracties CDA en PvdA van mening dat de raad nu zijn verantwoordelijkheid diende te nemen en een duidelijk signaal aan het college moest afgeven. Er werd daarom een motie ingediend waarin het college werd opgedragen integrale naleving van het vigerende bestemmingsplan te handhaven. Deze motie zou ook mede ingediend worden door de fracties D66 en Groen Links, waardoor er een raadsmeerderheid zou zijn.

D66 en GroenLinks uiten eigenlijk niet meer dan hun zorgen

Echter, te elfder ure trokken D66 en GroenLinks hun steun in, zonder een duidelijke verklaring te geven. Zij kwamen met een eigen en aanzienlijk zwakkere motie. Zij beperkten zich vooral tot het uitspreken van hun zorgen over de realisatie van het project.

Voor de fracties van CDA en PvdA was dit voldoende reden om D66 en GL eens flink aan de tand te voelen. Een goede verklaring voor hun ommezwaai kwam er echter niet.

De motie van CDA en PvdA werd door het college ontraden. De motie van D66 en GL beschouwde de wethouder als een aansporing voor zijn inspanningen in de kwestie.

Omwonenden Bijduinhof hebben het nakijken

De motie van CDA en PvdA werd verworpen en de volgens fractievoorzitter André Burger slappere motie van D66 en GL, met steun van de VVD, aangenomen. Daarmee hebben de coalitiepartijen de gelederen weer gesloten en de omwonenden van Bijduinhof hebben opnieuw het nakijken.

 

Foto van Bijduinhof van website van Hillgate Investments

 

Hieronder treft u de motie van PvdA en CDA aan.

MOTIE 2 BOUWPLAN BIJDUINHOF (versie 4.2)

Van : PvdA, CDA

Betreft : Bouwplan Bijduinhof in overeenstemming met bestemmingsplan

Datum raad : 15 februari 2017

De raad der gemeente Bloemendaal, in vergadering bijeen op 15 februari 2017,

Kennis genomen hebbend van de aan IBB-Kondor verleende vergunning voor een bouwplan Bijduinhof aan de Bloemendaalseweg 329 te Overveen alsmede gelet op het Bestemmingsplan Marinehospitaalterrein en van Wijkgarage, vastgesteld door deze raad op 26 maart 2015,

Kennis genomen hebbend bovendien van de beraadslagingen terzake in de raadscommissie Grondgebied van 7 februari 2017,

Constaterend dat uit de recente (oktober 2016) bouwtekeningen blijkt dat de bovenkant van de ondergrondse parkeergarage waarop de beganegrondvloer rust gelegen is op een peil van 4.10 meter + NAP,

Concluderend dat dit een verschil is ten opzichte van het maaiveld, vastgesteld op 3.42 meter + NAP met 0.68 meter,

Constaterend dat deze gewijzigde bouwtekening materieel afwijkt van de bouwtekening van 21 augustus 2014, behorende bij de verleende omgevingsvergunning en dat deze afwijking betrekking heeft op het vervangen van een 0.30 meter dikke, waterdichte betonnen vloer door een niet-waterdichte vloer van klinkers,

Daarbij constaterend dat voor deze afwijking ten opzichte van de vergunde tekening geen aanpassing van de omgevingsvergunning is aangevraagd, noch is verleend,

Spreekt uit

  1. Dat de overschrijding met 0.68 meter strijdig is met artikel 6.2.1. onder f. van de planvoorschriften, luidende als volgt: “de ondergrondse stallingsgarage mag, met uitzondering van de entree, uitsluitend beneden het maaiveld worden gebouwd, met een maximale verticale diepte van 4 meter”,
  2. dat de overschrijding zich tevens verzet tegen aard en strekking van het bestemmingsplan zoals door de raad bedoeld,
  3. dat daarin onder meer en onder andere nadrukkelijk gedoeld wordt op: een stallingsgarage die als geheel met constructie en bijbehorende afwerking zoals een afdekkende zandlaag en tuinaarde onder het maaiveld blijft dan wel aan de bovenste laag van de afwerking gelijk aan het voor de op die stallingsgarage te bouwen huizen bedoelde maaiveld blijft,
  4. en niet een bouwwerk dat met alle (niet uitputtend genoemde) lagen maar omhoog blijft komen waardoor het bij de vaststelling van het bestemmingsplan bedoelde “ondergrondse karakter” verloren gaat.

Draagt het college op

met betrekking tot het bouwplan Bijduinhof integrale naleving van het vigerende

bestemmingsplan te handhaven.

en gaat over tot de orde van de dag,

PvdA                         CDA

 

H.A.L. Schell              A.J.G. Burger

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.