25 maart 2017

'Buitengewoon teleurgesteld over uitkomst bespreking voorstel Elswoutshoek'

De CDA-fractie is buitengewoon teleurgesteld over de de uitkomst van de bespreking van het laatste voorstel van het college inzake Elswoutshoek door de commissie Grondgebied op donderdag 23 maart.

In een poging toch nog tot realisatie van onder meer een passender tweede woning op het landgoed Elswoutshoek te komen, is het college onlangs met een voorstel/plan gekomen dat volgens de CDA-fractie een kans had moeten krijgen. Een meerderheid van de gemeenteraad – VVD, Liberaal Bloemendaal en GroenLinks (samen 11 van de in totaal 19 zetels) – bleek daar echter niet toe bereid. Daarop trok het college aan het einde van de bespreking het voorstel terug en kondigde aan te bezien of het nog met een aangepast voorstel zou komen.

Voorstel college

Doel van het voorstel van het college was de gemeenteraad ertoe te bewegen in te stemmen met – kort gezegd - een uitvoerige toetsing van de haalbaarheid van verplaatsing van een woonbestemming en realisering van een stal op het landgoed Elswoutshoek.

De gemeenteraad werd voorgesteld in te stemmen met “het, op basis van een verantwoorde interpretatie en flexibiliteit in de ruimtelijke en milieuwetgeving, voorbereiden van een Verklaring Van Geen Bedenkingen op basis van het (maximaal) kader zoals aangegeven in het kavelpaspoort Elswoutslaan 4 (2017002794) waarin opgenomen:

  • Het opheffen van de woonfunctie van de monumentale voormalige dienstwoningen Elswoutslaan 4 en de bouw van een vervangende woning met een vergelijkbare maximale footprint van 96m2 in het aangegeven bebouwingsvlak. De vervangende woning mag een maximale goothoogte van 3 meter en een bouwhoogte van 8 meter hebben;

  • In plaats van de in het huidige bestemmingsplan Landelijk Gebied toegestane 160 m2 aan bijgebouwen voor Elswoutslaan 4, maximaal 60 m2 aan bijgebouwen bij de woning, met een maximale goothoogte van 3 meter en een bouwhoogte van 6 meter toestaan;

  • Het slopen van de aanbouw van 35m2 aan de monumentale voormalige dienstwoningen, waardoor de dienstwoningen (Rijksmonument) hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen;

  • Het bestemmen van de monumentale voormalige dienstwoningen tot materiaalberging, waarbij tegelijk de vergunning voor de schuur van 50 m2 in het gebied met bestemming Natuur3 wordt ingetrokken;

  • Het slopen van de bestaande schuur van 81m2;

  • Het bouwen van een stal (dierenverblijf) met een maximale footprint van 150m2 , een goothoogte van 3 meter en een bouwhoogte van 6 meter in het aangegeven bebouwingsvlak.”

CDA, PvdA en Hart van Bloemendaal waren/zijn daartoe bereid. Liberaal Bloemendaal en GroenLinks niet. De VVD had een aantal kanttekeningen c.q. wensen en D66 had nog wat vragen en zorgen.

Namens de CDA-fractie voerde Michael Schnackers het woord. Hij verving fractievoorzitter André Burger, die normaal gesproken het woord voert in de commissie Grondgebied.

'Voorstel college getuigt van lef en creativiteit'

Volgens de CDA-fractie getuigde het “van lef en creativiteit van het college om met dit voorstel te komen.” Michael Schnackers zei: “Het college hoopt met dit voorstel tot een voor alle betrokkenen acceptabele oplossing van/voor een zich al jaren voortslepende en volledig geëscaleerde kwestie te komen.

De CDA-fractie hoopt van harte dat dit lukt, maar kijkend naar de eerste reactie van de Provincie is toch ook enige voorzichtigheid en realiteitszin geboden. De brief van de Provincie getuigt van een positieve grondhouding, maar er wordt ook nadrukkelijk gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen.

Immers, het plan, zoals het gepresenteerd wordt in het voorstel, moet nog getoetst worden aan allerlei wet- en regelgeving, en het is dus beslist nog geen gelopen race.

De CDA-fractie wil het voorstel en het plan van het college wel heel graag een kans geven en vindt dan ook dat dit plan voor toetsing moet worden voorgelegd aan de ARO [Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de Provincie Noord-Holland, red.].”

'2e Woning onderdeel van revitaliseringsplan'

“De CDA-fractie is van meet af aan welwillend geweest ten opzichte van de plannen van de heren Slewe met landgoed Elswoutshoek. De CDA-fractie is en blijft een groot voorstander van revitalisering van dit landgoed en alles wat daaraan kan bijdragen zou ons inziens eigenlijk toegejuicht en omarmd moeten worden - ook door partijen die zeggen rust, ruimte en groen belangrijk te vinden.

De CDA-fractie hecht daar overigens ook heel veel waarde aan!

Wij hebben de gewenste 2e woning altijd als een onderdeel van dit revitaliseringsplan beschouwd en doen dat nog steeds.”

'Niet bang voor versnippering en verrommeling'

De CDA-fractie is niet bang voor versnippering en verrommeling van het landgoed. De CDA-fractie hecht zeer veel waarde aan behoud van cultureel erfgoed, maar sluit haar ogen niet voor nieuwe ontwikkelingen die daar ons inziens op hun manier aan kunnen bijdragen.

“De CDA-fractie ondersteunt dus deze ultieme poging van het college tot een finale doorbraak in deze heikele kwestie dan ook van harte.”

De CDA-fractie betreurt het dan ook zeer dat het opnieuw niet gelukt is om tot een doorbraak te komen.

De hele bespreking van het voorstel ('Kavelpaspoort Elswoutshoek') kunt u bekijken en beluisteren via: https://gemeenteraad.bloemendaal.nl/Vergaderingen/Commissie-Grondgebied/2017/23-maart/20:00.

Daar treft u ook het voorstel incl. bijlagen aan.

Bron foto: website van Oneindig Noord-Holland (www.onh.nl)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.