10 juli 2017

Vitaal Vogelenzang weer een stap verder

Ruim twee jaar geleden namen Henk Schell (PvdA) en André Burger (CDA) het initiatief voor het houden van een aantal bijeenkomsten met de inwoners van Vogelenzang, waarin de toekomst van dit dorp centraal stond. Vanuit de bevolking kwamen signalen dat men zich zorgen maakte over de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp.

De van oudsher aanwezige sterke verenigingscultuur en de sociale samenhang staan onder druk. De vergrijzing neemt toe, het aantal leden van verenigingen neemt af en de school zit dicht tegen de opheffingsnorm aan. Redenen genoeg om te kijken naar het vitaliteitsvraagstuk in Vogelenzang.

Eind oktober 2016 heeft de raad unaniem de projectopdracht Vitaal Vogelenzang goedgekeurd, met daarbij de volgende onderzoeksvragen:

  • Wat is er binnen bestaand beleid mogelijk om de ruimtelijke en sociale kwaliteit van Vogelenzang te verbeteren?

  • Is er nieuw beleid wenselijk om de vitaliteit van Vogelenzang te vergroten? En zo ja, welk beleid?

  • Kan de grote betrokkenheid van inwoners aanleiding zijn voor gemeentelijke initiatieven die de zelfredzaamheid en de participatie van de inwoners kunnen vergroten?

Van november 2016 t/m april 2017 zijn door bureau Companen in nauwe samenwerking met de denktank Vitaal Vogelenzang drie mogelijke scenario’s en enkele losse maatregelen uitgewerkt, die een bijdrage kunnen leveren aan het versterken/verbeteren de vitaliteit en leefbaarheid van Vogelenzang. Om afgewogen keuzes te kunnen maken zijn deze scenario’s getoetst op wenselijkheid en haalbaarheid. Hiervoor is onder andere een digitale peiling gehouden onder de inwoners van Vogelenzang.

De toets leidde tot de conclusie dat scenario A, dat uitgaat van een integrale herstructurering van de omgeving van de school en sportvelden, het voorkeursscenario is. Uit de gehouden online peiling bleek dat 73% van de respondenten scenario A een goed idee vindt voor Vogelenzang.

Tijdens de raadsvergadering op 5 juli heeft de raad unaniem ingestemd met een vervolg van het project Vitaal Vogelenzang. Het besluit omvat de volgende onderdelen:

1. Om te kiezen voor het integraal herstructureren van de omgeving rond basisschool De Paradijsvogel (scenario A) om zo de vitaliteit en leefbaarheid van Vogelenzang te vergroten.

2. Om de mogelijkheden voor woningbouw op de locatie Leidsevaart-Zuid te verkennen (onderdeel scenario B), zodat de integrale aanpak een vervolg krijgt na de herstructurering van de omgeving van basisschool De Paradijsvogel.

3. Voor de nadere uitwerking van scenario A een aanvullend eenmalig budget van € 45.000 ten laste van de algemene reserve vrij beschikbaar te stellen via wijziging van de begroting 2017.

4. Deze uitwerking uit te voeren van juli ’17 tot uiterlijk mei ’18.

5. Om voor de zomer van 2018 de raad een financieel onderbouwd voorstel te doen hoe de gemeente de herstructurering rond basisschool De Paradijsvogel concreet wil uitvoeren.

6. Het hiertoe strekkende raadsvoorstel vast te stellen.

 

In de volgende fase, die start vanaf juli, zullen ook de omwonenden en andere belanghebbenden in de omgeving van de school, de speeltuin en de dorpshuis betrokken gaan/blijven worden bij de gesprekken over de mogelijke woningbouw en herinrichting van de sportvelden.

 

 

Meer documentatie en de bespreking van dit onderwerp in de raadscommissie Samenleving vindt u hier: https://gemeenteraad.bloemendaal.nl/Vergaderingen/Commissie-Samenleving/2017/14-juni/20:00/Vitaal-Vogelenzang-vaststellen-ontwikkelscenario-s/

 

Foto afkomstig van website www.dorpvogelenzang.nl

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.