10 juli 2017

Voorrangsbepaling lokaal gebonden woningzoekers behouden

Tijdens de raadsvergadering van 5 juli 2017, voortgezet op 6 juli, heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad gestemd voor het behouden van de zg. voorrangsbepaling in de huisvestingsverordening 2017. Dit gebeurde op initiatief van de CDA-fractie, met een amendement dat samen met de fracties van VVD en GroenLinks werd ingediend. 

Uiteindelijk stemden alleen de aanwezige raadsleden van PvdA en D66 tegen onderstaand amendement:

 

Amendement: Behoud voorrangsbepaling lokaal gebonden woningzoekenden in huisvestingsverordening

Corsanummers: 2017009778 en 2017009978

Van: CDA, VVD en GroenLinks

Aan: de voorzitter van de gemeenteraad van Bloemendaal

Onderwerp: Schrappen voorrangsbepaling bij actualisatie huisvestingsverordening

De gemeenteraad van Bloemendaal in openbare vergadering bijeen op woensdag 5 juli 2017

Constaterende dat:

  1. In art. 8, lid 2, van de huisvestingsverordening 2016 (Voorrang bij economische of maatschappelijke binding) is bepaald: Van de in artikel 2 aangewezen woonruimte wordt maximaal 25 % van het aanbod met voorrang toegewezen aan woningzoekenden die economisch of maatschappelijk gebonden zijn aan een tot de gemeente Bloemendaal behorende kern, als bedoeld in artikel 14, derde lid, van de wet

  1. Het college van Burgemeester & Wethouders thans bij/middels actualisatie van deze huisvestingsverordening voornemens is deze (voorrangs)bepaling te schrappen.

  1. In de nieuwe, voorgestelde Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Bloemendaal 2017 bovenstaand lid dan ook niet meer voor komt.

  1. Het college dit voornemen motiveert door op te merken dat op grond van de nieuwe huisvestingswet meer groepen huishoudens recht hebben op een urgentieverklaring en ook huishoudens zonder binding aan de regio in aanmerking kunnen komen voor een sociale huurwoning in Bloemendaal. Uit cijfers van Woonservice bovendien niet blijkt dat er sinds het in werking treden van de nieuwe huisvestingswet meer woningen worden toegewezen aan woningzoekenden zonder binding aan de regio. Bovendien kost het de Bloemendaalse corporaties meer moeite om woningen met het label voorrang voor lokaal gebondenen te verhuren. Slechts een kwart van de woningen wordt toegewezen aan inwoners van de gemeente Bloemendaal.

  1. Het college daarom concludeert dat er geen sprake is van verdringing en de voorrangsbepaling belemmerend werkt bij de verhuur van sociale huurwoningen.

Overwegende dat:

  1. Er echter zowel in de regio, als ook in onze gemeente nog altijd onvoldoende woningen voor bepaalde groepen woningzoekenden zijn en dat er voor sociale huurwoningen nog altijd lange wachtlijsten zijn.

  1. Dat mensen met een binding met onze gemeente en die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning ook graag in deze gemeente willen (blijven) wonen.

  1. Voor deze categorie mensen door het schrappen van genoemde voorrangsbepaling de kans op een woning in onze gemeente nog kleiner wordt dan deze nu al is.

Besluit daarom:

  1. beslispunt 2 van het raadsbesluit te schrappen en

  1. en lid 2 van art. 8 uit de huisvestingsverordening 2016 opnieuw op te nemen in de huisvestingsverordening 2017.



CDA                         VVD                  Groenlinks


Michael Schnackers   Wim Brussaard   Martine Meuleman – Wierda


 


 


 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.