10 juli 2017

Gemeenteraad bedankt waarnemend burgemeester Schneiders

Donderdag 6 juli 2017 heeft raadsnestor André Burger, namens de gemeenteraad van Bloemendaal, waarnemend burgemeester Bernt Schneiders toegesproken bij gelegenheid van diens afscheid van de gemeenteraad van Bloemendaal.

Met ingang van 1 augustus a.s. legt Bernt Schneiders zijn werkzaamheden als waarnemend burgemeester neer. Hij is dan ruim anderhalf jaar waarnemend burgemeester van Bloemendaal geweest, langer dan oorspronkelijk voorzien.  

De gemeenteraad heeft 5 juli jl. Elbert Roest - thans nog burgemeester van Laren (NH) - als nieuwe burgemeester van Bloemendaal voorgedragen. De verwachting is dat hij begin september kan worden geïnstalleerd.

In zijn toespraak besteedde de raadsnestor de nodige woorden aan de inzet van Bernt Schneiders om de rust en stabiliteit in Bloemendaal terug te brengen. 

Hieronder kunt u de hele toespraak lezen: 

Geachte burgemeester Schneiders, beste Bernt,

Op 28 oktober 2015 zat jij je eerste vergadering voor van de gemeenteraad van Bloemendaal. In je inleiding vertelde je dat je was gekomen om de rust en stabiliteit in Bloemendaal terug te brengen. Op dat moment was daar geen sprake van en om in de termen van je hobby “zeilen” te spreken stapte je in de boot Bloemendaal bij windkracht 10 en dat vroeg meteen de nodige stuurmanskunst. Bloemendaal verkeerde immers in politiek zwaar weer.

De bijzonder gespannen sfeer destijds in de raad heb je weg kunnen nemen met je humor, flair, lef, openheid, relativerend vermogen en een pragmatische aanpak. In menig debat zagen we je laveren en dat is ook iets wat niet iedereen gegeven is. Je kunt het ook anders uitdrukken: je omzeilde de kliffen in het debat.

Velen zijn de mening toegedaan dat je de juiste burgemeester was voor Bloemendaal op het juiste moment. Sommigen denken daar anders over. Dan hoor je bijvoorbeeld: iemand met zijn intelligentie kan prima ergens anders een goede job vinden. Dat is je overigens gelukt. Je bent inmiddels werkzaam als directeur van het VSB fonds.

Het is knap dat je als parttime burgemeester meer rust hebt kunnen krijgen in het besluitvormingsproces. Het wil niet zeggen dat alle lastige problemen ook meteen getackeld konden worden. En juist niet in dat ene, lastigste dossier. Dat zul je niet leuk vinden, maar het ligt zeker niet alleen aan jou.

Wat past is een welgemeend woord van dank en waardering voor de inzet van jou voor onze gemeente, politiek en samenleving. Leidinggeven aan het bestuur van Bloemendaal is immers geen gemakkelijke opgave.

Bloemendaal is weer in rustiger vaarwater beland en binnenkort mogen we een nieuwe vaste burgemeester begroeten. De wind is sterk afgenomen, ik schat zo naar matig tot vrij krachtig. De boot Bloemendaal ligt nu een stuk stabieler in het water en zal bij de eerste de beste windstoot gelukkig niet kapseizen.

Bernt, nogmaals bedankt voor al je inzet voor Bloemendaal.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.