07 augustus 2021

De Participatiewet

De rekenkamer commissie heeft de huidige uitvoering van de participatiewet van de Gemeente Bloemendaal onderzocht en gepresenteerd in een rapport.
De Participatiewet is een Nederlandse wet die erop gericht is zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar (bij voorkeur: betaald) werk toe te leiden. De wet voorziet ook in bijstand aan mensen die niet (meer) in staat zijn om zelf volledig in hun levensonderhoud te voorzien.
Het rapport  komt tot het oordeel dat de gemeente Bloemendaal de participatiewet naar behoren uitvoert, maar heeft wel een aantal kritische kanttekeningen gemaakt.
Het CDA maakt zich al jaren zorgen over het beleid van de overheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voldoende perspectief te geven door werk te vinden binnen de reguliere arbeidsmarkt.
Aan het reguliere bedrijfsleven wordt gevraagd werk aan te bieden aan mensen met een handicap of chronische ziekte.
Door middel van een loonsubsidie van de overheid wordt gepoogd dit voor het bedrijfsleven aantrekkelijk te maken.
Sinds 2015, bij het ingaan van de huidige participatiewet, is het niet meer mogelijk dat nieuwe werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt gebruik kunnen maken van de sociale werkvoorziening.
De sociale werkplaats is alleen nog toegankelijk voor werknemers die voor 2015 reeds een plekje  hadden. 
Er is nog wel een voorziening voor beschut werken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Verder wordt de sociale  voorziening afgebouwd en wordt deze vorm van werkgelegenheid alleen nog maar door het reguliere bedrijfsleven aangeboden.
In het rapport van de rekenkamercommissie wordt beschreven dat het vinden van een baan  voor mensen met een beperking nauwelijks plaats vindt.
Ondanks de loonsubsidie van de overheid. In de komende jaren zullen de aantallen werkzoekenden alleen maar toenemen. 
Vooral het aantal  jongeren met een chronische ziekte of gedeeltelijke  arbeidsbeperking (Wajongers) neemt in de komende jaren flink toe volgens het rappoort van de rekenkamer commissie.
Het CDA vindt het verdwijnen van de sociale werkplaats een slechte zaak en hoopt dat de huidige participatiewet op dit onderdeel gaat wijzigen! Wat betreft het CDA-Bloemendaal komt de Sociale Werkplaats weer terug!
 

Met vriendelijke groet, 

Fractie CDA- Bloemendaal, Ton Bruggeman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.