05 februari 2018

Doorbraak in dossier Elswoutshoek: vvgb voor herbouw “zomerhuis”

 

De gemeenteraad van Bloemendaal debatteerde donderdag 1 februari jl. over twee voorstellen met betrekking tot het landgoed Elswoutshoek:

1. Het voornemen tot afwijzen verklaring van geen bedenkingen (vvgb) inzake de aangevraagde bouw van een tweede woning op landgoed Elswoutshoek

en

2. Het voornemen tot verlenen van de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) voor het realiseren van een zomerhuis op landgoed Elswoutshoek

Een vvgb is een bindend advies voor het verlenen van een omgevingsvergunning. Een omgevingsvergunning wordt in bepaalde gevallen pas verleend nadat een aangewezen bestuursorgaan heeft verklaard daartegen geen bedenkingen te hebben. In een vvgb staat welke voorschriften en beperkingen aan de omgevingsvergunning moeten worden verbonden.

'Tweede woning onderdeel revitaliseringplan'

Het voorstel tot het afwijzen van de vvgb inzake de aangevraagde bouw van een tweede woning op landgoed Elswoutshoek vloeit voort uit een gerechtelijke uitspraak. De oorsprong van deze vvgb ligt echter in het revitaliseringsplan voor Elswoutshoek wat de eigenaren al in 2011 lieten opstellen. Het realiseren van een tweede woning is daar onderdeel van.

Tijdens de commissievergadering op 23 maart 2017 zei woordvoerder Michael Schnackers het volgende:

“De CDA-fractie is van meet af aan welwillend geweest ten opzichte van de plannen van de heren Slewe met landgoed Elswoutshoek. De CDA-fractie is en blijft een groot voorstander van revitalisering van dit landgoed en alles wat daaraan kan bijdragen zou ons inziens eigenlijk toegejuicht en omarmd moeten worden - ook door partijen die zeggen rust, ruimte en groen belangrijk te vinden. De CDA-fractie hecht daar overigens ook heel veel waarde aan! Wij hebben de gewenste tweede woning altijd als een onderdeel van dit revitaliseringsplan beschouwd en doen dat nog steeds.”

Tijdens de raadsvergadering van 1 februari 2018 liet woordvoerder André Burger weten dat het CDA altijd een politiek consistente lijn heeft gevolgd. De fractie stemde dan ook niet in met het afwijzen van de vvgb.

'Cultuurhistorische gebouwen mogen worden herbouwd' '

Het voorstel van het college om een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) af te geven voor de herbouw van het voormalige “zomerhuis” op het landgoed Elswoutshoek leidde tijdens de vergadering van de raadscommissie Grondgebied op 16 januar jl. tot felle discussies. Er werd door de fracties van VVD en Liberaal Bloemendaal betwijfeld of het realiseren van het “zomerhuis” wel paste binnen het ruimtelijk beleid van de gemeente. Deze twijfel werd gevoed door het gegeven dat er al een omgevingsvergunning is verleend voor het bouwen van 160 m2 aan bijgebouwen (bij de voormalige dienstwoningen aan de Elswoutlaan). Deze uitbreiding is echter mogelijk op basis van de rechten in het geldende bestemmingsplan.

Bij het debat in de raad domineerde de genoemde twijfel opnieuw kort de discussie. Voor het CDA was het echter duidelijk dat er geen sprake kan zijn van twijfel. Het realiseren van een zomerhuis is mogelijk op basis van het recent geactualiseerde landgoederenbeleid. In de nieuwe Nota Landgoederen staat dat cultuurhistorische gebouwen mogen worden herbouwd. Het zomerhuis is zo'n cultuurhistorisch gebouw.

Woordvoerder André Burger liet dan ook weten dat de CDA-fractie in kon stemmen met het verlenen van deze vvgb.

Bron foto: website Oneindig Noord-Holland (www.onhl.nl)

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.