13 oktober 2017

“Lichtmasten bij velden 3 en 4 van hockeyclub Bloemendaal ongewenst”

 

Donderdagavond 28 september 2017 sprak de gemeenteraad over het creëren van de mogelijkheid tot het plaatsen van lichtmasten bij de kunstgrasvelden 3 en 4 van Hockeyclub Bloemendaal (HCB)

De raad heeft op 11 juli 2012 het bestemmingsplan “Bloemendaal 2012” vastgesteld waarbij de realisatie van lichtmasten op de velden 3 en 4 van HCB mogelijk werd gemaakt. Daartegen is vervolgens een aantal keren beroep aangetekend bij de Raad van State. De bezwaarmakers werden ook herhaaldelijk in het gelijk gesteld. 

In 2015 vond de Raad van State dat er onvoldoende was aangetoond dat het plan vanuit natuurwetgeving en de aanwezige flora en fauna uitvoerbaar zou zijn. Bij die gelegenheid droeg de Raad van State de gemeenteraad op om deze (laatste) uitspraak binnen 52 weken te verwerken in een nieuw bestemmingsplan. 

Raad van State dwingt gemeenteraad tot besluit

Omdat deze termijn - in 2017 - inmiddels verstreken was, hebben Stichting Schapenduinen en anderen opnieuw beroep aangetekend bij de Raad van State wegens het niet tijdig beslissen door de gemeenteraad. Daarop heeft de Raad van State in haar uitspraak van 24 april 2017 de gemeenteraad van Bloemendaal opgedragen uiterlijk 28 september 2017 een besluit te nemen.

Het onderwerp “Wel of niet meer lichtmasten bij HCB?” heeft de gemoederen de afgelopen tijd weer behoorlijk beziggehouden. Een aantal omwonenden van de hockeyvelden van HCB was en is mordicus tegen verdere uitbreiding van het aantal lichtmasten. En niet voor het eerst. 

In 2004 is er een overeenkomst gesloten tussen de Hockeyclub Bloemendaal en Stichting Duinbehoud waarin staat dat er geen lichtmasten zouden komen bij de velden 3 en 4. Met het meest recente raadsvoorstel stond dit weer onder druk. 

Hoewel de CDA-fractie het nut van meer lichtmasten ter bevordering van de sportbeoefening zeker wel ziet, is de fractie toch van mening dat meer lichtmasten bij HCB ongewenst zijn, omdat dit tot een verdere aantasting van woongenot en belangrijke natuurwaarden kan leiden. 

'Bescherming natuurwaarden nu belangrijker'

“Bescherming van de (kwetsbare) natuurwaarden is voor de CDA-fractie belangrijker geworden. Vrij recent heeft de raad in meerderheid - waaronder ook het CDA - daarom een uitbreiding van het kunstgras bij HBS afgewezen in het voordeel van de natuurwaarden. En dat speelt hier natuurlijk ook”, aldus fractievoorzitter André Burger. 

“Op grond van voortschrijdend inzicht, moeten wij nu concluderen dat de gekozen formulering "Lichtmasten zijn toegestaan ter plaatse van hockeyvelden 3 en 4 van Hockeyclub Bloemendaal (i.p.v. "De hockeyvelden 3 en 4 van Hockeyclub Bloemendaal krijgen de bestemming Sport) in amendement reparatieplan 2012 niet zo handig was/is. De fractie kan ook niet nagaan met welke motivatie de VVD het cruciale amendement in februari 2014 heeft ingediend. We weten alleen dat het op verzoek van toenmalig wethouder Kokke is gebeurd n.a.v. een uitspraak van de Raad van State. We hebben daar toen als fractie voor gestemd, terwijl we tegelijkertijd bij de bespreking van het reparatieplan 2012 in de raadsvergadering van 20 februari 2014 hebben opgemerkt dat we geen voorstander zijn van lichtmasten bij LTC aan de Johan Verhulstweg en ten aanzien van dat punt ook een amendement van D66 hebben gesteund.”

De fractie constateert dat achteraf beschouwd de toenmalige CDA-fractie misschien onvoldoende scherp is geweest. Verder betreurt de fractie het dat er nog geen nieuwe concept sportnota is, en er dus nog geen gedachtewisseling over het gemeentelijk sportbeleid heeft kunnen plaatsvinden. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.