22 november 2017

Zorgen over overlast centraal tijdens 2e inloopavond

Geluidsoverlast. Parkeeroverlast. Verkeersoverlast. Menig inwoner van Overveen maakt zich er al geruime tijd zorgen over, onder meer als gevolg van de grote bouwprojecten die thans gerealiseerd worden (Vijverpark en Bijduinhof) dan wel gepland staan (Reinwaterpark)

De gesprekken op de 2e inloopavond van CDA Bloemendaal – in Overveen – gingen dan ook vooral daarover. Mede naar aanleiding van het onlangs gepresenteerde onderzoek naar de haalbaarheid van een terugkeer van de Grand Prix Formule 1-wedstrijd naar Zandvoort.

CDA kritisch over mogelijke terugkeer Grand Prix

Zowel bij de aanwezige inwoners, als bij de vertegenwoordigers van het CDA zijn er zorgen over en bezwaren tegen een mogelijke terugkeer van de Formule 1, vooral omdat er nu al volop geluidsoverlast van het circuit wordt ervaren. Er gaat volgens de inwoners geen dag meer voorbij zonder geluiden van het circuit en deze geluiden worden in toenemende mate als overlast ervaren. Nog meer geluid wordt als ongewenst beschouwd.

De groei in verkeersstromen in de regio en naar de kust verdient ook alle aandacht van de lokale politiek om de verschillende dorpskernen met name in de zomer 'leefbaar' te houden. Verkeers- en geluidsoverlast liggen voortdurend op de loer. Het verdient aanbeveling om in regionaal verband tot betere afspraken te komen over de verkeerscirculatie in en door de regio.

'Geen weg door westelijk tuinbouwgebied'

Inwoners van Overveen zijn ook bevreesd voor een verdere toename van het verkeer door hun dorpskern en denken zelfs dat het westelijk tuinbouwgebied in de toekomst opgeofferd zou kunnen worden ten behoeve van een aansluiting van de Westelijke Randweg op de Brouwerskolk- en Zeeweg. De CDA-fractie zal zich tegen de aanleg van zo'n weg verzetten, mocht daar op enig moment serieus sprake van zijn. De fractie hecht grote waarde aan behoud van groene, open ruimten en (historische) zichtlijnen. CDA Bloemendaal wil opkomen voor behoud van voldoende rust, ruimte en groen.

'Meer burgerparticipatie, transparantie en communicatie gewenst'

Behalve over overlast, gingen de gesprekken ook over burgerparticipatie, transparantie en communicatie door de gemeente. Op al deze terreinen zijn verbeteringen mogelijk en nodig, ook om meer vertrouwen in het dagelijks bestuur van de gemeente en het ambtelijk apparaat te scheppen.

De fractie zal zich daarvoor blijven inspannen. Fractievoorzitter André Burger kreeg complimenten voor de wijze waarop hij dit de afgelopen jaren met name bij kwesties op het gebied van ruimtelijke ordening heeft gedaan.

 

Foto: Marilou den Outer

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.