21 december 2019

Dorien Veldt

2019 weekblad de Castricummer brengt Raadslid in beeld

Wie zijn de Castricumse raadsleden? Waarom kozen zij voor de politiek en met welke onderwerpen houden zij zich bezig? In deze rubriek komen de politici in willekeurige volgorde aan het woord. Dit keer Dorien Veldt, raadslid bij het CDA. ,,Politiek geeft een boost aan je eigen leven.”

Dorien Veldt groeit op in Breezand, een dorp in de gemeente Anna Paulowna. Na de middelbare school doet ze een opleiding tot ziekenverzorgster en werkt jarenlang in een verpleeghuis voor dementerenden.
Ze vertrekt voor de liefde naar Akersloot, werkt vijftien jaar als bloemist en runt bijna dertig jaar samen met haar man een tuinbouwbedrijf. Veldt is sinds 2014 politiek actief.

Waarom koos u voor de politiek?
,,Dat was geen bewuste keuze, het kwam op mijn pad. Ik sprak jaren geleden een aantal enthousiaste CDA’ers en dat inspireerde me.Toen ben ik me in het programma gaan verdiepen.  Het CDA was me niet vreemd: van huis uit werd op deze partij gestemd. Het is een partij met een sociaal gezicht, iedereen doet ertoe.”

Was CDA een logische keus?
,,Ja, met andere partijen had ik gerust ook raakvlakken, maar CDA past me het best. Misschien omdat ik uit de zorg kom. Ik kan me nu inzetten voor dingen die ik belangrijk vindt. Contact met inwoners en collega-raadsleden vind ik belangrijk. Het geeft je eigen leven een boost.”

Hoe belangrijk is lokale politiek?
,,Nu het Rijk steeds meer taken bij de gemeenten neerlegt wordt lokale politiek steeds belangrijker. Het is een middel om in je directe omgeving invloed uit te oefenen. Heel belangrijk voor de burgers, maar participatie is heel belangrijk. Je moet het samen doen.”

Met welk onderwerp houdt u zich het meest bezig?
,,Dat zal geen verrassing zijn: het sociale domein en agrarische zaken. Ik zet me ook in tegen eenzaamheid onder ouderen en jongeren. Een kopje koffie samen smaakt altijd beter dan in je eentje. Wat ik me ook aantrek: aanbesteding in de zorg. Daar ben ik geen voorstander van. In de jeugdzorg bijvoorbeeld, kwetsbare jongeren hebben behoefte aan rust en vertrouwde gezichten.”

Wat wilt u bereiken voor de inwoners van Castricum?
,,We willen allemaal een mooie en veilige gemeente, maar de huisvesting heeft echt mijn aandacht. Voldoende betaalbare woningen voor jongeren en senioren. Tiny houses zijn een goede oplossing voor dat woningprobleem en daar zetten wij ons voor in. Vlotten doet het nog niet erg, het CDA ziet het graag sneller gaan. De nood is hoog.”

Waar mag volgens u meer aandacht voor komen?

Voor elkaar. Individualisme voert de boventoon in de huidige maatschappij, maar het is belangrijk om er voor elkaar te zijn. Dat is de basis van alles.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.