30 maart 2020

Martijn van Leeuwen

Raadslid in Beeld

Wie zijn de Castricumse raadsleden? Waarom kozen zij voor de politiek en met welke onderwerpen houden zij zich bezig? In deze rubriek van het Weekblad van Castricum komen de politici in willekeurige volgorde aan het woord. Dit keer februari 2020: Martijn van Leeuwen, raadslid voor het CDA. ,,Ik wil de jongere generatie enthousiast maken voor de politiek.”

Martijn van Leeuwen groeide op in Castricum, vertrok tijdelijk naar Amsterdam en keerde vier jaar geleden met gezin terug naar het dorp. Hij studeerde Bestuurskunde in Utrecht en werd gevraagd mee te schrijven aan het verkiezingsprogramma van het CDA. Dichtbij het vuur ontdekte hij zijn politieke ambities.

Waarom koos u voor de politiek?

,,Eigenlijk ben ik erin gerold. Nadat ik heb meegeschreven aan het verkiezingsprogramma wilde ik me inzetten voor mijn woonomgeving. Ik werd gevraagd en ik heb ja gezegd. Soms kom je tot een inzicht en moet je ervoor gaan. En dan sta je prompt op de lijst van het CDA. Het is een gave route, ik ben nu twee jaar als raadslid onderweg.”

Was het CDA een logisch keus?

,,Niet per se, ik werd gegrepen door de mensen in de lokale tak van de partij. Zij denken genuanceerd na over dingen die in het dorp spelen. Geen grote uitspattingen, we halen niet zo vaak de krant. Maar ik geloof ook niet dat Castricum het nodig heeft om de grenzen op te zoeken. We nemen besluiten met elkaar en willen allemaal het beste voor deze gemeente. Ik zit hier goed op mijn plek.”

Hoe belangrijk is lokale politiek?

,,Zeer belangrijk. Dichtbij het vuur heb je invloed en kun je richting geven.”

Met welk onderwerp houdt u zich het meest bezig?

,,De laatste tijd vooral onderwijshuisvesting, tevens ook het onderwerp van mijn allereerste motie. Dat onderwerp zat op slot en ik heb daar echt mijn tanden in gezet. Met succes, er is een hoop gaande maar we zijn er nog niet. Er worden twee nieuwe scholen gebouwd in Castricum en dat is voor mij persoonlijk een mooi resultaat. Op het moment houd ik met bezig met onze voormalige tiny houses, nu beter bekend als de flexwoningen,.”

Wat wilt u bereiken voor de inwoners van Castricum?

,,Ik wil de kans op een woning voor jongeren vergroten. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om hier te blijven. Het flexwonen is daarvoor een tijdelijke oplossing: ze hoeven niet meer bij hun ouders op zolder te blijven. De flexwoningen zijn wel een plek van waaruit de tijdelijke bewoners op zoek gaan naar een alternatief. Een permanente plek om te wonen.”

Waar mag volgens u meer aandacht voor komen?

,,Jongeren en politiek. Ik zou meer leeftijdgenoten willen enthousiasmeren voor het lokale bestuur. Deze periode hebben we een gemêleerde raad in de Castricum, dat is mooi. De drempel is laag, ik zou mensen willen uitnodigen om een keer langs te komen. Natuurlijk zijn er dan mitsen en maren te bedenken. Daar heb ik het dan graag over. Maar het is belangrijk om de diversiteit te behouden. Of de lokale politiek voor iedereen geschikt is? Zeker, mits je een intrinsieke motivatie voelt. Elke mening wordt gerespecteerd en er is voor iedereen ruimte.”

Fotograaf: Ernest Selleger

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.