12 februari 2022

pitch sportdebat

Op woensdagavond 9 februari 2022 vond in de raadzaal van het gemeentehuis van Castricum het sport- en vitaliteitsdebat plaats. Martijn van Leeuwen was daar namens het CDA Castricum bij aanwezig. Hieronder zijn "pitch" van die avond. Als je verder wilt praten over dit mooie onderwerp, dan hoort Martijn dat graag!

Ik ben Martijn van Leeuwen. Ik sta op plek 2 op de lijst van het CDA, hier in Castricum. Ik woon in Bakkum. Ik ben winnaar van de hardloopwedstrijd De Dubbele Lus in 2006. Leuk om op te noemen in dit gezelschap. Ik ren nu nog veel in de duinen en op ons mooie strand. Fietsen die ik ook graag. Dan in de wijde omgeving van Castricum.

Dat fijn naar buiten gaan, actief bezig zijn en bewegen voor mij dan heel logisch. Dat is duidelijk niet voor iedereen zo. De cijfers die daarover worden verzameld zijn in Castricum beter dan in de rest van Nederland. Goed nieuws waar het CDA graag op door wil zetten.

Voldoende bewegen is voor ons belangrijk. Een echt CDA thema. Die pijler onder die gezonde leefstijl en versterker van vitaliteit. Bewegen vormt voor ons dat “gouden koppel” met preventie. Allemaal vanuit de gedachte: goed voor jezelf zorgen, om goed voor de ander te kunnen zorgen.

De doelgroep die je aan het bewegen wil krijgen, is wel steeds lastiger te bereiken. De volgende generatie is dan ook belangrijk. Die moeten bewegen leuk en logisch vinden. Voorbeeldgedrag vanuit de ouders & verzorgers vinden we evident. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Waar wil het CDA dan op inzetten?

  1. Mooie fiets- en wandelpaden;
  2. Bewegen op school stimuleren o.a. met leuke en uitdagende schoolpleinen & speelplaatsen: voor ieder kind bereikbaar, ook als je wat minder mobiel bent;
  3. Beweegpleinen voor ouderen, en;
  4. Er zijn verwachtingen van onze mooie verenigingen en hun vrijwilligers. Dat zij met dat aanbod komen voor die moeilijk te bereiken doelgroepen. Financieel bereikbaar. Zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Doen ze vast al. Weten zij ook het beste, zijn we van overtuigd. Het CDA wil dat verenigingen zich daarop verder kunnen focussen. De gemeente moet zich vooral inzetten om alles wat daarvan afleidt op te lossen.

Als laatste: van bewegen in de openbare ruimte echt dat thema maken - hele gave voorbeelden van gezien. De cliffhanger daar, dat onze Westerse kijk op sport en bewegen veel te prestatiegericht is. Daardoor ook wel afschrikt en kapot maakt (veel blessures). Je kan bewegen uiteindelijk veel laagdrempeliger stimuleren.

Veel energie en betrokkenheid vanuit het CDA om hiermee aan de slag te gaan voor Castricum.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.