27 maart 2012

Symposium Wonen: motor moet gesmeerd worden! 27 maart 2012

“De motor van de woningbouw moet gesmeerd worden.” Dat zei minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdens de drukbezochte thema-avond ‘wonen’ van het CDA Noord-Holland in Zaandam op 27 maart 2012.

Er kwamen circa 70 geïnteresseerden af op de bijeenkomst in het nieuwe Inntel Hotel, zeer herkenbaar aan de gevels in ‘Zaanse huisjes’ stijl. De avond werd georganiseerd door het CDA Noord-Holland. CDA-Statenlid Ciel Stevens-Meewis, organisator van deze avond, sprak vooraf de hoop uit veel input mee te krijgen op woningbouwgebied in Noord-Holland. Aan het einde van de avond zei Stevens-Meewis hierover: ,,Het was een bijzonder interessante en inspirerende avond met vele goede suggesties. Suggesties zoals maatwerk, verbetering van Regionale Actie Programma’s (RAP’s) en het stimuleren Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zijn voor onze fractie zeer interessant. Mogelijk komen wij op korte termijn al met een initiatief in de Staten om voorrang te geven aan CPO.”

Minister Spies sprak in haar bijdrage over het gebrek aan consumentenvertrouwen. Dat merk je ook in de woningbouwsector. Toch is er geen sprake van totale stilstand. Vorig jaar wisselden nog altijd 10.000 woningen per maand van eigenaar. Minister Spies wees er verder op dat intergemeentelijke samenwerking, met de provincie als regisseur essentieel is. Er moet gekeken worden naar kansen en mogelijkheden en niet naar problemen. Iedereen wijst naar iedereen en daardoor gebeurt er niets!

Friso de Zeeuw, directeur nieuwe markten bij Bouwfonds en hoogleraar aan de TU Delft, gaf zijn visie op de woningmarkt. Nederlanders willen nog altijd veel vierkante meter voor weinig. Die tijd is echter geweest. De groep senioren zal door de vergrijzing toenemen, waardoor de vraag naar maatwerk zal toenemen. De traplift speelt hierbij een essentiële rol. Deze lift zorgt ervoor dat mensen langer in hun woning kunnen blijven wonen. Senioren willen in ieder geval zeker niet ‘Drenthenieren’ zoals De Zeeuw dat noemt. Senioren zijn absoluut niet van plan om op hun oude dag naar een uithoek zoals Drenthe te verhuizen. Op korte termijn is vraag gestuurd bouwen van belang.

Robert te Beest, CDA-wethouder in Velsen, sprak in zijn bijdrage over de Regionale Actie Programma’s (RAP’s). In de RAP’s worden per regio afspraken gemaakt over het aantal te bouwen woningen en de kwaliteit ervan. In eerste instantie was Te Beest hier sceptisch over, maar naar mate het proces vorderde werd hij positiever. Het is natuurlijk erg moeilijk om overeenstemming te krijgen tussen alle gemeenten met hun verschillende belangen. Te Beest zette wel vraagtekens bij de dubbelrol van de provincie. De provincie speelt namelijk een rol in het voortraject bij het opstellen van het RAP en achteraf beoordelen zij dit dan ook.

Fred Sanders, initiatiefnemer van CPO Noord-Holland, sprak vol passie over het Collectief Particulier Ondernemerschap. Mensen willen zelf bouwen. Om tot zelfbouw te komen moeten nu nog vele hindernissen genomen worden. Het is nu een stormbaan en dat zou een glijbaan moeten worden. Maak het de kopers dus makkelijker om zelf een huis te bouwen. Dit kan dan ook buiten de ‘rode contouren’ , dus buiten stedelijk gebied. 20 tot 30 ‘CPO-woningen’ zorgen al voor veel extra leefbaarheid in dorpen in de Kop van Noord-Holland.

Pieter Joep van den Brink, makelaar in Amsterdam, gaf tot slot in zijn bijdrage aan dat vertrouwen essentieel is. De mensen willen wel kopen, maar kunnen dat op dit moment niet om de welbekende redenen. Zonder vast dienstverband krijg je echt geen hypotheek. De regels rond het verkrijgen van een hypotheek worden steeds strikter terwijl er nagenoeg geen nieuwe vaste dienstverbanden worden aangeboden. Net als minister Spies sprak Van den Brink over het feit dat de markt niet stilstaat, er is namelijk beslist geen vraaguitval, maar mensen kunnen op dit moment gewoon niets voor elkaar krijgen.

De avond werd op een uitstekende wijze door gespreksleider en presentator Donatello Piras geleid. Een uitgebreid verslag van de avond volgt spoedig op de website.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.