27 juni 2014

Voorjaarsnota

Voorzitter,

Het nieuwe college begint warm te draaien. 1e berap, voorjaarsnota, de inspiratie van het vng congres, echt nog zo'n opstartperiode, dat is goed en een normale situatie. Maar na de vakantie zijn de wittebroodsweken van het nieuwe college voorbij en worden er daden verwacht, U kent het gezegde: Gezag heb je niet vanzelf, gezag moet je verdienen.

Wij willen een aantal punten aanstippen en meegeven:

 Om te beginnen de discussies van de afgelopen tijd over de veiligheidsregio's. Een bij regelmaat terugkerend onderwerp.

Onlangs nog mbt de inzet van een duikploeg van de brandweer. Castricum zit op de grens van twee regio’s. Over het wie wanneer uit moet rukken blijkt irritatie te bestaan bij de hulpverleners. Het zou goed zijn als de burgemeester daar actief achter aan gaat en betere afspraken regelt.

Dan de toeristenbelasting. Het college is voornemens deze belasting eerst te verhogen en dan te kijken waar het aan besteed kan worden. Dit is trekken aan financiën waar je het geld het makkelijkst kunt halen, dat is de wereld op zijn kop.

Het CDA vindt dat er eerst een actieplan moet zijn dat samen met de recreatiepartners wordt opgesteld. Als dat dan de moeite waard is, is een verhoging voor ons bespreekbaar.

Om duidelijk te maken waar het CDA voor staat hebben wij, met andere fracties, een motie ingediend om de boerencampings te ontzien bij een verhoging van de toeristenbelasting.

De transitie van de WNK mbt de sociale werkplaats is een ingrijpend traject. In de voorjaarsnota wordt alleen over geld gesproken. Wij willen graag meer horen van het college over de inhoudelijke ontwikkelingen. Wat betekent het voor de mensen die daar werken, hoe beheerst het college de risico’s?

De  Combinatiefunctionarissen kunnen hun werk voortzetten. Het verbinden/combineren  van school en sport en cultuur kan daarmee worden voortgezet. Dat is goed nieuws. Uit informatie vanuit de bibliotheekwereld blijkt dat er ook gemeenten zijn die de combinatiefunctionaris  inzetten in de verbinding bibliotheek en school. Ook het CDA zou graag zien dat het college aan deze verbinding aandacht schenkt.


Over cultuur, ja we hebben een cultuurnota, we doen er dus wat aan. Het lijkt er echter op dat de cultuuragenda in de gemeente Castricum een goed bewaard geheim is. Er wordt veel gedaan door allerlei groepen, maar de bekendheid van wat er wordt gedaan is en blijft een lastig punt. Het CDA pleit voor een eenduidige complete cultuuragenda, op een gemakkelijk te vinden plek op de site van de gemeente Castricum.

Bruggen, bomen, duikers, het zijn onderdelen van onze kapitaalgoederen in de openbare ruimte. Natuurlijk moeten we die goed onderhouden. Te laat is het college op dit punt wakker geworden. Wij geven ter overweging; Technici hebben weleens de neiging om de beste oplossing te willen. Het is de moeite waard om ook eens te kijken naar de mogelijkheden van de next best oplossing.

En over bomen gesproken; al groeien ze hemelhoog, we hoeven ze niet heilig te verklaren en koste wat het kost willen behouden.

 We zijn voorzitter ook benieuwd hoe het nu staat met het onderzoek naar de aanpassing van de spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg. Is de studie inmiddels klaar? en kunnen we aan het werk? of ligt alles nog bij u op het bureau? Wat betreft de laatse ontwikkelingen met pro-rail en NS moeten we oppassen niet te worden afgescheept met een handje wisselgeld? Ons bereiken berichten dat de intercitystatus van Castricum wel eens een sprinterstatus zou kunnen worden.  Hier geldt Castricum let op uw zaak. Het behoud van een intercityknooppunt is voor de leefbaarheid van Castricum essentieel. Laten we ons niet in slaap laten wiegen.

 De decentralisatie van sociale taken naar de gemeente heeft in onze ogen topprioriteit.  De verdere uitbouw van het sociale beleid is in volle gang.

In Den Haag heeft het CDA gepleit om een jaar extra te nemen voor de invoering. Dat pleidooi is genegeerd. Maar over 6 maanden is het 1 januari 2015;  Met zijn allen zullen we onze schouders er onder moeten zetten.

 De verdergaande samenwerking van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo staat prominent op de agenda. Het CDA wil ook bij dit onderwerp meegeven dat het niet alleen om het geld gaat, laten we ons daar niet op blind staren, het gaat vooral ook om de kansen van de organisatie en de mensen die er werken, wat gemeenschappelijk kan ook gemeenschappelijk doen.

 In de voorjaarsnota worden enkele subsidie- signalen afgegeven. Voor het CDA voldoende reden om hierover een waarschuwingscode rood af te geven.

Vz het CDA zal uiterst kritisch zijn als het college komt met de kreet "marktwerking” in relatie tot Stichting Welzijn en de Bibliotheek?

Tot slot vz

 

In de kernen Limmen en Akersloot bestaat het idee dat de gemeente alleen maar met de kern Castricum bezig is. Wij zien dat dit statistisch ook zo is. Onderwerpen als Station, Geesterhage, Geesterduin, Hondenlosloopgebied, bevestigen dat.

Dat betekent in onze optiek dat we extra alert moeten zijn op wensen en gevoelens vanuit die kernen die minder aan bod komen.

Daarom hebben wij ook geknokt (samen met CKenG) voor het behoud van ‘t Kruispunt in Akersloot en doen wij dat nu ook voor het zwembad Dampegheest in Limmen samen ! met de GDB.

Ons staat de paginagrote advertentie van CKenG nog op het netvlies waarin beloofd werd voor de belangen van de kern Limmen op te komen. En wat blijkt nu, zelfs een relatief kleine ondersteuning voor een voor Limmen onmisbare voorziening wordt door het college afgewezen.

 

Voorzitter ik eindig met waar ik mee begon:  Gezag heb je niet door het plaatsen van een advertentie, gezag moet je verdienen.

 

CDA Castricum

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.