11 maart 2012

Voorzitterschap bij diverse carrousel vergaderingen

Om de zoveel weken mag ik als voorzitter van één of meerdere carrousels optreden. Dit is een mooie rol, die ik graag vervul.

Het mooie vind ik dat je een neutrale positie inneemt en probeert de vergadering in goede banen te leiden. Bij sommige onderwerpen, zoals afgelopen keer de cultuurnota en de erfgoedverordening, gaat dat soepeler dan bij andere vergaderingen. Het is altijd interessant om te zien hoe raadsleden/carrouselleden hun visie weten neer te zetten en hoe er op gereageerd wordt.

Deze keer werden er alleen nog amendementen behandeld en het was weer heel leuk om te zien dat een ingediend amendement tijdens de behandeling compleet wordt omgebouw en uiteindelijk met een toezegging van de wethouder niet meer in stemming gebracht hoeft te worden.

Bij sommige vergaderingen speelt emotie en burgerbelangen een grote rol. Dan worden de discussies intenser en is de besluitvorming nog wat gecompliceerder. Bij de discussie over het veranderen van het traject wat betreft Limmen-Zandzoom, komen de diverse politieke standpunten weer goed naar voren. Bij dit onderwerp is toch nog iets meer overleg nodig, dus dat is dan niet in één carrousel af te handelen.

Bij sommige onderwerpen blijf je dan als voorzitter beschikbaar (ook al is volgens de indeling iemand anders). Dit omdat het handig is als iemand al is ingewerkt en het traject dan helemaal kan afmaken. Dit is voor alle partijen prettig.

Voor mij was het weer de laatste keer na een paar weken, dus ik mag nu weer volop het CDA vertegenwoordigen in de carrousels die gaan komen.

Elize

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.