15 november 2018

Krul (CDA): ‘’Onze burgemeester kan wel wat extra hulp gebruiken’’.

Als het aan het CDA ligt krijgt de gemeente Den Helder er binnenkort een bestuurder bij. ‘’Voor ons is het duidelijk dat er een bepaalde rol binnen het college niet ingevuld wordt’’ knipoogt Krul. Hij doelt hiermee op de afwezigheid van een kinderburgemeester en roept het college op stappen te zetten tot het vinden van kandidaten.

In ongeveer 35 gemeentes in Nederland is er een kinderburgemeester. Deze gaat bijvoorbeeld met de burgermeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, de Vierdaagse en de uitreiking van jeugdlintjes. ‘’Een kinderburgemeester kan  een brug kan vormen tussen kinderen in de gemeente Den Helder en de lokale politiek’’ aldus Krul.

De ‘’burgerkinder’’ gaat samen met de burgemeester op pad om te praten met kinderen over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld over buitenspelen, school of sport. Andere kinderen uit de gemeente kunnen aangeven bij de kinderburgemeester wat zij belangrijk vinden. Krul: ‘’Met dit initiatief kunnen we met lage kosten toch de volgende stap zetten in het dichtbij brengen van de politiek. Dit past goed bij andere initiatieven zoals raadsleden voor de klas, waarmee we de bewustwording van wat de lokale politiek doet in Den Helder kunnen vergroten en tegelijkertijd ophalen wat er leeft onder de jongeren’’.

Op de vraag of de kinderburgermeester er zaterdag bij de Sinterklaasintocht al staat is het CDA duidelijk: ‘’We gaan eerst met een motie dit proces in gang zetten, waarbij gekeken moet worden naar de on- en mogelijkheden. Hopelijk kunnen we voor de kadernota onze eerste kinderburgemeester installeren’’.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.