14 april 2022

Reactie van Harmen Krul rond het informatieproces dinsdagavond 12 april 2022.

De legitimiteit van dit proces zit hem in de democratische traditie. De grootste partij, de partij die de verkiezingen gewonnen heeft, krijgt het initiatief. Ook als dat de partij is die 6 weken daarvoor nog aangeeft níet met jou in een coalitie te willen. Ook als die partij campagne voert met de spreuk: ‘’Stem ze weg’’.  De kiezer spreekt, dat is ook onderdeel van de democratische traditie. Het CDA heeft dat zoals het hoort erkend.

Maar wat níét bij die democratische traditie hoort, een idee wat bij sommige mensen blijkbaar wel leeft – is dat het winnen van de verkiezingen betekent dat andere partijen dan automatisch een goed gevoel hebben bij jouw partij. Zéker niet met een campagne die zó anti jou is.

De informatieronde is in principe vrij eenvoudig: Een informateur spreekt met alle partijen, schrijft op wat er gezegd wordt en vertaalt dat naar een overzicht. Die wil verkering met die, die niet met die. Onderaan de streep komt er dan een meerderheidsvariant naar boven of de conclusie dat dit niet lukt.

Wij zijn zonder inhoudelijke blokkades, zonder partijen uit te sluiten en met open vizier de informatieronde in gegaan. We zijn niet één, niet twéé, niet drié, niet vier, nee we zijn vijf keer ingegaan op de uitnodiging van de informateur en hebben altijd naar eer en geweten geantwoord en meegedacht waar dat kon.  

Maar hoe langer dit proces duurt en hoe vaker wij op uitnodigingen ingaan hoe meer ik het idee krijg dat dit niet een kwestie is van een overzicht maken, het is een kwestie van een uitkomst forceren. En dat is niet gezond.

Wij hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze stad te besturen. Die verantwoordelijkheid rust niet alleen bij de grootste partij. Wij vinden dan ook dat vanavond niet de gesloten vraag: ‘’Mogen wij door?’’ centraal moest staan. Nee, vanavond gaat over de open vraag: ‘’Hoe moeten we samen verder’’?

 

Harmen Krul

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.