Provinciale weg
10 juni 2021

Betoog: de wereld wordt lelijker

Deze filosofische constatering van ons, het CDA Diemen, wordt niet voor het eerst gedaan. En het geldt dan in algemenere zin dan het voorliggende besluit. Maar ter zake. Ondanks onze verzuchting moeten we immers keuzes maken, over de Regionale Energiestrategie, de RES, deze maand nog, hier in Diemen.

Het Nederlandse landschap lijkt met grote aantallen windmolens en zonneparken belast te worden. En het gaat niet voorbij aan onze regio, ook niet aan Diemen. Hebben we als raad nog wat te kiezen? Het CDA Diemen vindt van wel, ondanks dat er al veel voor ons gekozen lijkt te zijn. Bijvoorbeeld, de rigoureuze prioriteit die is gegeven aan windmolens en zonneweiden en weinig of geen prioriteit die is gegeven aan de ontwikkeling van alternatieven zoals geothermie en kernenergie. Het CDA Diemen ziet een klimaatakkoord gedreven door een krachtmeting tussen geselecteerde belanghebbenden, het polderen. En niet zozeer een resultaat dat werd gedreven door ratio en expertise.

Zijn windmolens groen en progressief en zijn kerncentrales daarentegen gevaarlijk en rechts!?

Windmolens en zonneweiden kennen belangrijke nadelen en andere bronnen van energie kennen interessante ontwikkelingen waaraan volgens ons niet voorbij mag worden gegaan. Er zijn nu al toepassingen van geothermie in Nederland, maar zogeheten ultradiepe geothermie is nog nieuw. Dieper dan vier kilometer kan het water een temperatuur van meer dan 120 graden hebben! Wat een vooruitzicht. En er zijn ontwikkelingen op het gebied van kernenergie, zoals de thoriumreactor, ook bekend als gesmolten-zout reactor. De Technische Universiteit Delft zegt: “De thoriumreactor is inherent veilig, produceert veel minder, en minder gevaarlijk, radioactief afval en is daarmee een uitstekende technologie om mondiaal de CO2-uitstoot terug te brengen, bijvoorbeeld in combinatie met zonne- en windenergie.”

Wij voegen eraan toe dat het element thorium op veel locaties in de wereld ruim voorhanden is. Het CDA vindt dat we niet in de luxe positie verkeren om van tevoren energiebronnen uit te sluiten. Er zijn steeds voor- en nadelen op te noemen van verschillende technologieën. Ondanks het groene imago kennen windmolens en zonneweiden ook grote nadelen. Landschap vervuiling en hinder zijn vanavond al aan de orde geweest. Aan de Eemshaven, waar men al ervaring heeft opgedaan met een windpark, zoekt men naar oplossingen om het grote aantal slachtoffers onder vogels terug te dringen. Ook de vereniging Vogelbescherming Nederland worstelt ermee en heeft een voorbeeldbrief uitgegeven, gericht aan gemeentelijke colleges en raden waarin uitdrukkelijk wordt gewezen op negatieve effecten: de botsingen met de wieken van windmolens en het ontnemen van habitat door zonneweiden.

En dan is er de mate van leveringszekerheid van zon- en windenergie. De Duitse Rekenkamer, het Bundesrechnungshof, maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van zon- en windenergie, onder optredende weersomstandigheden. TenneT is eigenaar van het hoogspanningsnet in Nederland en in grote delen van Duitsland. In hun samenvattend rapport uit 2020 geheten Leveringszekerheid Elektriciteit, heet het: "Door deze ontwikkelingen wordt de kans groter dat in het buitenland op dezelfde momenten elektriciteitstekorten en overschotten ontstaan als in Nederland". Verder wijzen wij erop dat de aanleg van windparken letterlijk en figuurlijk veel overhoophaalt, denk aan de hoogspanningskabels. En waar windparken staan, kunnen geen woningen gebouwd worden. Het gaat trouwens om enorme investeringen. Dus als het er eenmaal staat, draai je het niet zomaar weer terug. Zulke investeringen doen in windmolens op het land, met een bijbehorend elektriciteitsnetwerk, en dan vervolgens achteraf bedenken dat geothermie en het benutten van kernenergie een beter alternatief had geweest? We dienen er volgens het CDA Diemen voor te waken om nu al een weg te bereiden waarop we niet terug kunnen keren. Dàt is het probleem dat wij hebben met het voorliggende besluit.

Juist nu dienen wij toekomstgericht denkend, de nieuwe mogelijkheden geboden door wetenschap en techniek te bevorderen en te benutten om ons uit de brand te helpen. Hier dient veel meer op ingezet te worden dan nu het geval is. Dit is een kernboodschap die wij doorgegeven zouden willen zien door het college in het overleg met andere regio's. Het CDA Diemen staat landelijk gezien niet alleen. Bijvoorbeeld, VVD en SGP geven blijk van serieuze belangstelling. Voormalig minister Wiebes heeft het bureau ENCO een onderzoek laten doen. Daaruit blijkt dat kernenergie niet duurder is dan wind en zon. En de CDA-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland heeft op 14 december 2020 een motie vreemd aan de dag ingediend, waarin werd gevraagd aan het provinciaal college om zich in te spannen voor en steun te verlenen aan onderzoek naar de ontwikkeling van een toekomstige gesmolten-zout-proefreactor / thoriumproefreactor. Het werd helaas ontraden door de gedeputeerde Stigter en is niet aangenomen. Ons signaal moet dus sterker worden, meer gehoord en begrepen worden. Wij zijn niet categorisch tegen windmolens op land, maar in zeer beperkte mate en zonder te tornen aan de bescherming van vogels en strenge normen op het gebied van hinder voor en gezondheid van omwonenden. De moties op de agenda bekijken we hierop.

Onze uiteindelijke mening over die moties schorten we op tot de komende gemeenteraadsvergadering, ook in verband met de tijd. Tot slot bedanken wij al degenen in Diemen, voor- en tegenstanders, die onze fractie benaderd hebben.

Tot zover.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.