Het CDA Diemen voelt zich voor een uiterst lastige beslissing staan. In de informatieve raadsvergadering die aan dit onderwerp voorafging, hebben we een schets gegeven van de diverse belangen die volgens ons dienen te worden afgewogen.  Belangen die conflicteren en zich op verschillende schalen voordoen. Er is het algemene belang van leefbaarheid en welzijn. Dan is er het belang van bewoners van Buitenlust als geheel met de verdichting die door hen wordt ervaren en vervolgens de groep bewoners in het bijzonder degenen met de huisnummers vijftig. En om niet te vergeten is er het belang van 38 woningzoekende huishoudens, nu nog anoniem, dat gediend kan worden. Welk besluit er ook wordt genomen, er is een groep mensen die niet tevreden zullen zijn. Stemmen we vóór, dan voelt Buitenlust zich tekortgedaan, stemmen we tegen dan voelen woningzoekenden zich niet gehoord en gezien. Denk bijvoorbeeld aan die jong volwassenen die noodgedwongen nog bij hun ouders moeten wonen. Of mensen die hun huidige huurwoning amper kunnen  betalen en geen kant op kunnen.

We hebben in genoemde informatieve raadsvergadering vragen gesteld over vervolgonderzoeken, schade door schaduwwerking en privacy, de mate van bomenkap en gevraagd naar een evaluatie van het participatieproces. Wat het laatste betreft, vallen er zeker lessen te leren. De wethouder geeft ook aan dat het niet goed verlopen is. In het verlengde van wat hij zegt over te stellen kaders, hebben wij er de indruk aan over gehouden dat in het participatieproces steeds en met nadruk duidelijk moet worden gemaakt wat de rol en bevoegdheid is van het college, de gemeenteraad en de bewoners als participanten. Participeren betekent niet de eindbeslissing nemen, want dat doet de gemeenteraad. En de gemeenteraad kijkt naar meerdere belangen (dan die van één wijk in de gemeente). Waar ook bouwplannen geopperd zullen gaan worden binnen de contouren van Diemen, er zal altijd verzet optreden. Het blijft lastig om een goed participatieproces te ontwerpen waarbij beïnvloeding door de bewoners, voor de bewoners, als zinvol wordt ervaren binnen duidelijk gestelde grenzen. Op het punt van schade voor bewoners, wees de wethouder op een onafhankelijke commissie voor advies. De procedure start als het bestemmingsplan is vastgesteld. We dringen erop aan dat voorafgaand in het vervolgtraject er schade kan worden voorkomen door te luisteren naar bewoners.

Ten slotte. Wat voor het CDA het zwaarst is, moet voor het CDA het zwaarst wegen. En hoewel dit besluit de woningnood van Diemen niet op gaat lossen, zullen er wel 38 huishoudens mee gebaat zijn, door directe bewoning of door doorstroming in zin van 'van groot naar beter'. Het CDA zal daarom vóór stemmen. We rekenen daarbij wel op een zorgvuldig vervolg van de bestemmingsplanprocedure met speciale consideratie voor die bewoners die dichtbij zullen komen te wonen.

En er gaat nu niet meteen gebouwd worden zo is ons duidelijk verteld, dus kunnen er bijvoorbeeld nog steeds zienswijzen ingediend worden in het vervolgtraject. Het is in het belang van de huidige bewoners zelf om daaraan deel te nemen en zo hun invloed proberen uit te oefenen.

Tot zover.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.