Veiligheid

Stadstoezicht door boa’s

De politie krijgt steeds meer taken vanuit het Rijk toebedeeld. Als gemeente hebben wij echter ook onze prioriteiten waarvoor we als CDA aandacht willen. We realiseren ons dat handhaving hand in hand moet gaan met investeren in het voorkomen van deze overlast, er is een balans. Twee veel voorkomende voorbeelden van overlast in de gemeente zijn fout parkeren bij scholen en overlastgevende hangjongeren. Het aantal boa’s in Dijk en waard wordt al uitgebreid. Mocht dit onvoldoende zijn dan pleit het CDA voor extra uitbreiding. Omdat voorkomen altijd beter is als genezen, vinden wij het belangrijk dat BOA’s bijvoorbeeld in het geval van overlast door hangjongeren nauw samenwerken met jeugdwerkers om de grondoorzaak van de overlast bespreekbaar te maken en op te lossen. Hierbij is ook een groot voordeel aan BOA's dat zij zich meer kunnen richten op het opbouwen van een band met de inwoners. Hierdoor kunnen ze in veel gevallen door een goed gesprek meer voor elkaar krijgen dan wanneer je zwaarder zou straffen. 

Ook is het CDA voorstander van (tijdelijk) cameratoezicht op hoge risico-gebieden en plekken waar overlast wordt ervaren, zoals winkelcentra en scholen. Cameratoezicht verhoogt het gevoel van veiligheid en zorgt voor een efficiënte inzet van toezicht.

Aangiftebereidheid

De aangiftebereidheid daalt jaar op jaar. Dit vindt het CDA geen goede zaak. Met name bij vergrijpen zoals fietsendiefstal, bedreiging en aanranding wordt er steeds minder aangifte gedaan. Daarom willen wij samen met de politie kijken wat er nodig is om de aangiftebereidheid weer omhoog te krijgen, bijvoorbeeld door het delen van kleinere successen, zoals het nieuws van de wijkagent of verder ontwikkelen van de social media.

Inbraakpreventie

Dijk en Waard is een veilige gemeente, toch ervaart niet elke inwoner dit zo. Wij zien dat voorlichting over wat je zelf kunt doen aan inbraakpreventie het gevoel van veiligheid kan vergroten. Door middel van slimme en handige tips voor in en rondom het huis kun je je huis beter beveiligen. Daarom vindt het CDA dat er een inbraakpreventieprogramma moet komen.

Buurtpreventie

Het betrekken van de inwoners is de meest effectieve manier om de veiligheid in je directe leefomgeving te vergroten. ‘De buurt’ moet elkaar kennen en in bepaalde mate naar elkaar om willen kijken. Initiatieven hiertoe moeten door de gemeente worden gestimuleerd. Deze inzet is ter aanvulling van het werk van BOA’s en/of politie. We willen voorkomen dat mensen het heft in eigen handen nemen waar dat niet gewenst is.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.