22 december 2022

Parkeren moet maatwerk per kern of wijk zijn

Het CDA Gooise Meren heeft een motie ingediend bij de behandeling van de nieuwe Parkeerverordening om het door het college zo lang beloofde lokale maatwerk in het parkeerbeleid daadwerkelijk uitvoering te gaan geven.

Sinds de harmonisatie van het beleid in 2018 heeft het college meermalen aangegeven dat na evaluatie aanpassingen in het beleid mogelijk waren. Met name in de kern Muiden, waar in de oude gemeente Muiden een uitgebalanceerd parkeerbeleid gold, werd door de harmonisatie na de fusie het parkeerbeleid aanmerkelijk aangescherpt. Niet iedereen was hier tevreden over hetgeen ook bleek uit de gehouden evaluatie en de bijeenkomsten met bewoners naar aanloop van de mobiliteitsvisie.

Na telkenmale het college te hebben bevraagd en moties hierover te hebben ingediend werd de nieuwe parkeerverordening steeds maar weer uitgesteld. Uiteindelijk stond deze nu afgelopen maand geagendeerd. In deze parkeerverordening is nu opgenomen dat lokaal maatwerk mogelijk is. In de oude verordening kon dat niet.

Het CDA heeft nu het college opgeroepen om voortvarend de participatie (opnieuw) op te pakken waarbij de reeds bekende knelpunten en oplossingen onderdeel van het gesprek zullen zijn, waarbij tevens het streven is uitgesproken om voor 31 december 2023 met voorstellen te komen hoe en waar uitvoering gegeven gaat worden aan lokaal maatwerk m.b.t. het parkeerbeleid.

De motie werd in de laatste raadsvergadering van 2022 met 28 stemmen voor en 1 tegen aangenomen. Een mooi resultaat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.