10 juli 2022

Zomer - van de voorzitter - Bert Sonneveld

De komende week is de laatste schoolweek voor de zomervakantie. De temperatuur gaat richting de 30 graden. En vorige week was de laatste raadsvergadering voor het reces.
Kortom: het is zomer. Tijd voor reflectie, tijd voor loslaten en tijd voor elkaar!

Crises

We leven in een heftige tijd. Vele crises vragen volop onze aandacht. Om maar een paar te noemen:

  • We zitten in de staart van de coronapandemie; vele mensen worden – ook in de afgelopen weken – voor een korte tijd ziek, maar er zijn ook heel veel mensen die al meer dan een jaar longcovid-klachten hebben en onvoldoende kunnen functioneren.
  • De wooncrisis – veroorzaakt door te weinig woningen – zorgt voor gekte op de woning(koop)markt, hoge huren, te weinig doorstroom en dat het voor starters bijna onmogelijk is om een ‘eigen plek onder de zon’ te vinden.
  • Toeslagencrisis en Groningse aardbevingscrisis, waarin de overheid geen oog had voor de menselijke maat.
  • De hoge inflatie en stijgende rente; en daardoor het dreigen van een loon-prijs-spiraal en recessie, waar onze economie – en wij dus – nog vele jaren last van kunnen krijgen.
  • Energiecrisis door gebruik van fossiele brandstoffen (klimaatcrisis) en dat we – vanwege de afschuwelijke oorlog in Oekraïne – de afhankelijkheid van Rusland gaan afbouwen.
  • Vluchtelingencrisis, waarin het ons onvoldoende lukt om menswaardige opvang, snelle procedures en onnodig leed te voorkomen.
  • Stikstof- en klimaatcrisis, die de laatste weken is uitgemond in een boerencrisis.

Stikstofcrisis

Die boerencrisis verdeelt ook het CDA. Eens zijn we over de valse start van het ‘kaartje’ en het afkeuren van geweld en bedreigingen. De inzet van Derk Boswijk met 7 punten die vragen om ‘aanpassing, bijsturing of volstrekte helderheid’ was goed: een duidelijk perspectief, voldoende vrijheid voor de provincies en de mogelijkheid om af te wijken. Maar over het doel van de halvering van de stikstofuitstoot is niet iedere CDA-er het met onze Tweede Kamerfractie eens. En het wijzen naar Schiphol, het buitenland en het belang van de voedselvoorziening maakt het in app- en Facebookgroepen – op zijn zachtst gezegd – niet aangenaam. Het gaat wat mij betreft niet om het kiezen tussen boeren en burgers; maar om de verbinding door onze brede volkspartij. Laten we 1 van onze 4 uitgangspunten als vertrekpunt nemen. Rentmeesterschap: ‘we hebben de natuur geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen’. Hoop dat we in deze zomer – als CDA en als Nederland – dichterbij elkaar en de oplossing komen.

Waardering voor frontliners

Met al die crises en verdeeldheid is mijn respect gegroeid voor de politici die in de frontlinie staan om ons land beter te maken; voor de volgende generatie. Polarisatie, beledigingen, (anonieme) bedreigingen en verwensingen zetten hen onder druk. Laten we de bestuurders en volksvertegenwoordigers van de redelijkheid en de verbinding onze steun geven. Niet alleen in jouw eigen gedachte, maar geef daar naar hen toe ook blijk van.

Omarm imperfectie

Belangrijk lijkt het mij dat we allemaal in de zomer(vakantie) de tijd voor reflectie nemen. Op zoek gaan naar wat ons verbindt. Maar ook het loslaten van je eigen standpunt en op zoek gaan naar gemeenschappelijke belangen. Dat brengt ons samen. Als voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs schreef ik een column die ik ook graag met jou deel: Omarm imperfectie.

Geniet van elkaar!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.