Onze plannen

Onze plannen versterken de Haarlemse Maat. We beschermen erfgoed en zichtlijnen, met iconen als het Spaarne en de Sint Bavokerk. Wonen, werken en recreëren komen samen in een inclusieve samenleving. Haarlem houdt een breed cultuuraanbod, hoogwaardige openbare ruimte en ruimte voor sport. Dorpse geborgenheid is zichtbaar in saamhorige buurten met een rijk verenigingsleven. De ligging aan de duinen is een kernwaarde en de groene randen van de stad blijven beschermd.

Onze standpunten
Onze plannen hebben we uitgewerkt in tien duidelijke standpunten. Wilt u meer weten over ons toekomstbeeld van Haarlem en Spaarndam? Lees dan onze Stadsvisie 2050 of ons verkiezingsprogramma.
Onze standpunten
Woningbouw met balans
Het CDA zet zich in voor kwalitatieve en duurzame woningbouw die aansluit bij de behoeften van starters, gezinnen en senioren. We streven naar 40% sociale huur, 40% middeldure en 20% overige woningen. We hebben bijzondere aandacht voor seniorenwoningen in eigen wijken om de doorstroom te bevorderen. Hoogbouw wordt alleen toegestaan als deze past in de omgeving: in het centrum en jaren 30-wijken komen geen woontorens. Geen woningbouw in de Waarderpolder of in het groen. Sociale huur is gericht op wie het nodig heeft. Scheefwonen, onderhuur en onrechtmatige bewoning worden aangepakt.
Bereikbaar met auto, fiets en OV
Het CDA zet zich in voor een bereikbaar Haarlem met ruimte voor alle vormen van vervoer. We realiseren OV-knooppunten bij station Spaarnwoude en Haarlem Nieuw-Zuid en verbeteren verbindingen naar werkplekken. Fietsveiligheid heeft prioriteit met vrijliggende fietspaden en behoud van zebrapaden. Verkeersveiligheid staat centraal, met 30 km/u als norm en uitzonderingen voor hoofdroutes. We erkennen dat de auto voor veel mensen noodzakelijk is, waardoor deze een gelijkwaardige rol blijft spelen in het mobiliteitsbeleid. We vergroten de capaciteit van de Oudeweg en Waarderweg en beperken overlast van vrachtverkeer. Parkeervoorzieningen worden verbeterd met bewonervriendelijke regelingen.
Ruimte om te ondernemen
Het CDA zet zich in voor een sterke economie en een levendig straatbeeld. Haarlem is geen slaapstad, maar een stad waar zowel gewoond als gewerkt wordt. De Waarderpolder blijft een hoogwaardig bedrijventerrein zonder woningbouw, met ruimte voor het midden- en kleinbedrijf en werkgelegenheid. We stimuleren lokale ondernemers door inkoop lokaal te houden en ondersteunen winkelgebieden met gebiedsregisseurs en Haarlem Marketing. Een levendig centrum zonder leegstand, een bedrijvige Cronjéstraat en een goed bereikbare Schalkstad staan centraal. Daarnaast realiseren we flexibele werkhubs in wijken om het werken in eigen buurt te faciliteren.
Groen, duurzaam en gezond
Het CDA zet zich in voor een groene en klimaatbestendige stad. De groene randen rondom Haarlem, zoals de polders en het Westelijk Tuingebied, blijven onbebouwd. We behouden alle volks-, moes- en doetuinen. Schoolpleinen worden vergroend. Water keert terug in de Papentorenvest en dient zo als wateropslag. Het aanplanten van bomen is een investering: voor elke nieuw gebouwde woning komt een nieuwe boom. Tegelwipdagen met de buurt creëren meer geveltuinen en groen. We verbeteren de luchtkwaliteit met schone stadsdistributie via elektrische voertuigen. Vervuilende voertuigen en tweetaktvaartuigen worden uit de stad geweerd. Een speciaal monumentenloket helpt Haarlemmers met verduurzamingsvragen over erfgoed.
Sport verbindt en versterkt
Het CDA zet in op een sportieve en gezonde stad. We ontwikkelen een vitale Sportboulevard bij de IJsbaanlaan, vernieuwen de zwembaden en zorgen voor moderne sportaccommodaties. Trapveldjes, skateparken en buitenvoorzieningen worden aangelegd en sport voor mindervaliden krijgt extra aandacht. We ondersteunen jeugdprojecten en bieden ruimte aan opkomende sporten zoals padel, freerunning en E-sports. Regelingen zoals het Jeugdfonds Sport en de Beweegpas worden uitgebreid, zodat iedereen kan sporten. Door rijksgelden effectief te benutten, versterken we sportverenigingen. Geen huurverhogingen voor sportverenigingen zorgt voor betaalbare toegang voor iedereen.
Toegankelijk onderwijs en cultuur
Het CDA zet zich in voor beter onderwijs en een rijke cultuur. We pleiten voor een brede school in Schalkwijk, investeren in groene schoolpleinen en verbeteren verkeersveiligheid rondom scholen. Stageplaatsen voor MBO-leerlingen staan hoog op de agenda. Jongeren maken kennis met erfgoed en musea, met minimaal twee bezoeken tijdens hun schooltijd. Op cultureel vlak stimuleren we evenementen die aansluiten bij alle bevolkingsgroepen, zoals Parksessies. We besteden cultuurgelden doelmatig, met steun voor initiatieven die de gemeenschap verbinden, zoals de Beeldengalerij op de Dreef.
Zorg voor elkaar
Het CDA zet zich in voor de jeugdhulp en zorg dicht bij huis. We richten ons op vroegtijdige ondersteuning om grotere problemen te voorkomen. Eenzaamheid bestrijden we met ontmoetingsplekken zoals buurt-bakkies en Haarlem Ontmoet. Mantelzorgers krijgen waardering en ondersteuning, inclusief respijtzorg en het mantelzorgcompliment. Niemand slaapt tegen zijn wil op straat en we zorgen voor voldoende opvangplekken. Voor mensen met geestelijke of lichamelijke beperkingen nemen we barrières weg, zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.
Divers, inclusief en veilig
Het CDA zet zich in voor een inclusieve stad waar iedereen gerespecteerd wordt. We strijden tegen elke vorm van discriminatie en geven speciale aandacht aan LHBTIQ+-acceptatie. We werken aan een stad die toegankelijk is voor mindervaliden, met extra aandacht voor voetgangersgebieden zoals het centrum. Buurtinitiatieven voor speelplekken worden ondersteund en de inrichting hiervan gebeurt in samenspraak met bewoners. Daarnaast willen we dat zingevingsvragen onderdeel blijven van het maatschappelijk debat en niet alleen achter de voordeur plaatsvinden. Families en gezinnen kunnen rekenen op onze steun bij opvoeding en problemen. We behouden de huidige sluitingstijden van de horeca om overlast te beperken.
Koester erfgoed en leefbaarheid
Het CDA zet zich in voor een schone en leefbare stad met een hoge kwaliteit van de openbare ruimte. We investeren in het fietsgebruik door meer fietsenstallingen te plaatsen. Toerisme wordt gereguleerd: geen uitbreiding van hotels en geen plaats voor ketens zoals Nutella-winkels. De rattenproblematiek wordt aangepakt en afvalbakken krijgen kleppen om overlast van meeuwen te voorkomen. Ligplaatsen in grachten worden beter onderhouden met een strenger regime tegen verloedering. Erfgoed wordt beschermd met een monumentenloket voor verduurzaming en we ondersteunen nieuwe bestemmingen voor leegstaand religieus erfgoed.
Benaderbaar stadsbestuur
Het CDA streeft naar een transparante gemeente die rechtsbescherming biedt aan alle inwoners, ongeacht hun financiële positie of juridische status. Er komt een loket voor hulp aan inwoners die vastlopen in het contact met de overheid. De gemeente stelt zich lerend op, waarbij zij klachten en ideeën adequaat behandelen. Het CDA gelooft in de kracht van de vertegenwoordigende democratie. Wij zijn tegen referenda, omdat ze tegenstellingen versterken in plaats van draagvlak creëren. In plaats daarvan moeten inwoners actief betrokken zijn bij de plannen, met uitnodigingen om mee te praten en om inspraakmogelijkheden te gebruiken.