15 januari 2016

Steffe Bak: Commerciële voorzieningen

Deze weken bespreken we het raadsvoorstel Commerciële Voorzieningen. Een wat ongrijpbaar begrip maar wat burgemeester en wethouders bedoelen is detailhandel, de winkelier bij u om de hoek en in het winkelcentrum. De mannen en vrouwen die dag en nacht in de weer zijn om hun nering draaiende te houden en dan nog vaak het hoofd niet boven water weten te houden. De bedreigingen, door sommige al te optimistische types uitdagingen genoemd, zijn immens; vaak torenhoge huren, snel wisselende trends waardoor ondernemers met voorraden blijven zitten en teruglopende omzetten door internetwinkels.  

De wereld van de detailhandel verandert de laatste jaren sneller dan het weer. U begrijpt dat de fractie van het CDA dan ook hooggespannen verwachtingen had toen aangekondigd werd dat het college zijn ideeën voor een gezonde detailhandel op papier had gezet. Ik zeg het met enige schroom, er is door het college immers veel werk in gestoken, maar wat een teleurstelling toen we het lazen. Terwijl het college inmiddels op de helft van z'n rit zit, blijven ze steken in goede voornemens. Niets is concreet en niets is uitgewerkt. Wel veel mooie nietszeggende woorden. Plastictaal heet dat in de communicatiewetenschap.

Na twee jaar denken heeft het college nog niet het begin van een antwoord op de problemen waar ondernemers mee geconfronteerd worden en die velen de kop kost. Het raadsvoorstel spreekt over mogelijkheden onderzoeken, pilots draaien en kijken hoe je dingen kunt bevorderen. Wikken en wegen. En als klap op de vuurpijl in 2018, als dit college uitgeregeerd is, evalueren of al dat wikken en wegen iets voor ondernemers kan opleveren. Op zich natuurlijk een hele prestatie dat je een zo belangrijk onderwerp een hele collegeperiode niet concreet maakt en doorschuift naar je opvolgers. Wel jammer voor al die ondernemers die aan alle kanten belaagd worden. 

In het voorstel is één ding wel heel duidelijk, de gemeente gaat er geen geld in stoppen, behalve dan zorgen voor een onderhouden buitenruimte en voor bereikbaarheid. Maar ja, dat doet de gemeente al, dat is haar reguliere kerntaak. Ervaring leert dat voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten nogal eens uitdraait op een teleurstelling.

Florerende commerciële voorzieningen zijn niet alleen in het belang van de risicodragende ondernemers maar ook in die van inwoners en de gemeente. Voor de gemeente zelfs van heel veel belang. Het toont op een dag aan de buitenwereld wat voor gemeente je bent. Het college van B&W spreekt uit veel ambitie te hebben. Toon dat dan ook. Haarlemmermeer wil graag in alles de beste zijn, laten we dat dan ook zijn voor het ondernemersklimaat. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.