17 februari 2015

Steffe Bak: Opheffen AM Groep

Er zijn moderne sprookjes waar je na de eerste zinnen al weet dat het niet goed afloopt. Ook het plan van de gemeente om zelf mensen met een beperking aan het werk te helpen is zo'n sprookje. Haarlemmermeer heeft nu nog een voortreffelijk Wsw bedrijf, de AM Groep. 

De meeste Wsw bedrijven kosten een gemeente geld, vaak veel geld. De productiviteit van de werknemers is over het algemeen laag en het kost de Wsw bedrijven vaak moeite om opdrachtgevers te vinden en te houden.

De AM groep vormt hierop, overigens met het Haarlemse Paswerk, een uitzondering.AM ziet al vele  jaren kans een  groot deel van de medewerkers bij reguliere werkgevers aan de slag te krijgen. Goed voor de eigenwaarde van de medewerkers en goed voor de financiële positie van de gemeente. AM wist zo de eigen pantalon op te houden en zelfs een respectabele reserve op te bouwen. De gemeente hoefde geen cent bij te dragen. 

Het begeleiden, trainen en coachen van mensen met een beperking vraagt bijzondere en gespecialiseerde vaardigheden van de begeleiders.AM heeft zulke begeleiders in huis. Alle reden dus om de AM Groep te koesteren en het bedrijf ook in te zetten voor de toestroom van nieuwe mensen met een beperking waaronder de zogeheten jonggehandicapten. Met gezond verstand kom je tot zo'n conclusie. 

In het Haarlemmermeerse college van B&W wordt daar echter anders over gedacht. Het college heeft het onzalige voornemen de AM Groep op te heffen en het zelf te gaan doen met een nog op te richten gemeentelijk bedrijf. U en ik, wij denken nu het zelfde. Sinds wanneer kan de gemeente iets dat een bedrijf in de markt heel goed doet zelf nog beter doen. Dat is nog nooit vertoond. De gedachte alleen al getuigt van zelfoverschatting. De gemeenteraad moet nog ja tegen het plan zeggen. Ik hoop dat gezond verstand zal zegevieren. Ben er alleen niet gerust op.

Steffe Bak is gemeenteraadslid voor het CDA in de Haarlemmermeer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.