22 februari 2021

Afscheidsinterview met burgemeester Mieke Baltus

Op 18 februari j.l. maakte onze CDA-burgemeester Mieke Baltus tijdens de raadsvergadering bekend dat ze is voorgedragen als nieuwe burgemeester in Lelystad. Mieke Baltus is bijna 8 jaar burgemeester geweest in Heemskerk en we laten haar met pijn in het hart gaan. Zoals op de gemeentelijke website staat: ze is een ervaren bestuurder, een Heemskerkse in hart en nieren en begrijpt ons dorp als geen ander.

Naar verwachting vertrekt zij in juni naar Lelystad. Vandaar dat de redactie met Mieke een kort interviewtje ten afscheid had, aan de hand van drie vragen...

Wat denk je dat je - als (geboren) Heemskerkse (CDA-)burgemeester onder de Heemskerkers - het meeste gaat missen?

Het gevoel van bekend zijn met alles en iedereen. Ik ken bij wijze van spreken, elke stoeptegel. Ik weet van iedereen waarvan ‘die er eentje is’: het kennen en gekend worden. Ik weet zeker dat ik me in Lelystad echt thuis ga voelen, maar dit is wel iets dat zal moeten groeien. In Heemskerk was ik het meteen.

Wat beschouw je als jouw hoogtepunt c.q. belangrijkste bijdrage aan Heemskerk in de 8 jaar dat je burgemeester bent?

Er zijn echte hoogtepunten zoals de komst van Heliomare en straks de ontwik-keling van het trainingscentrum van de Politie Noord-Holland. Toch voelt het vooral dat ik trots ben op het dorpse karakter dat Heemskerk nog steeds heeft, met de saamhorigheid die er bij hoort. Dat ik er een actieve bijdrage aan heb kunnen leveren, om dat te behouden, maakt me trots.

Wat zou je wens voor/tip aan het CDA-Heemskerk zijn, nu je ons als prominent lid van de plaatselijke afdeling gaat verlaten?

Het CDA is geworteld in de samenleving. Juist nu is het belangrijk om dat te beseffen en daar politiek naar te handelen. Mensen willen herkenbare en aan-sprekende volksvertegenwoordigers en bestuurders. Ik wens het CDA in Heems-kerk van harte toe dat meer vrouwen en jonge mensen zich aan de lokale afde-ling gaan verbinden en actief worden. Dan wordt de partij nog meer herkenbaar en aanspreekbaar als echte middenpartij voor iedereen van jong tot oud!

Mieke, heel veel dank voor wat je (als CDA’er) voor Heemskerk hebt betekend en alvast veel succes gewenst in Lelystad!!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.