22 december 2021

Van de wethouder

door Frits Brouwer

In de afgelopen periode was natuurlijk het meest opmerkelijk dat de coalitie zijn meerderheid in de raad verloor, omdat Freek Koster overstapte van Heemskerk Lokaal naar Liberaal Heemskerk. Hij deed dit uit rancune omdat hij door Heemskerk Lokaal na 8 jaar niet meer op de kieslijst voor de a.s. gemeenteraadsverkiezingen werd geplaatst. Als college zijn we nu dus eigenlijk een ‘minderheidskabinet’! Verder was opmerkelijk dat ik eind november voor de derde keer werd beëdigd als wethouder en nu niet meer vanwege ziektevervanging, omdat Krijn Rijke had aangegeven na zijn verlofperiode niet meer terug te komen. Dus redelijkerwijs ben ik wethouder Financiën tot het moment dat - na de coalitie-onderhandelingen (in mei 2022?) - een nieuw college is gevormd.

Begin november was ook de behandeling van de Begroting 2022 in de gemeenteraad. Deze kende weliswaar voor 2022 een tekort van 8 ton, maar was meerjarig sluitend t.m. 2025 en dat is het belangrijkste. De OZB hoeft dan voor 2022 ook niet meer dan trendmatig (i.c. 1,5%) verhoogd te worden! En het college kon alle politieke wensen invullen, variërend van extra geld tegen de luchtverontreiniging, een corona-herstelfonds, extra geld voor handhaving en zelfs de aanschaf van nieuwe digitale verkiezingsborden! Er waren maar twee amendementen, die allebei zijn aangenomen. De belangrijkste was van de coali-tie, om de extra (BTW-)verhoging voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing een jaar uit te stellen, i.v.m. de sterk stijgende energiekosten. Dit amendement en ook de begroting als geheel werden uiteindelijk unaniem aanvaard. En ik moet u zeggen dat je als wethouder Financiën dan best wel een beetje trots bent…

Als een soort project-wethouder vanuit de oorspronkelijke portefeuille van Krijn was ik ook verantwoordelijk voor de herziening van de Wmo-verordening. Daar speelden een heleboel juridische zaken, maar inhoudelijk was vooral de kwestie van het toekennen van huishoudelijke hulp een discussiepunt. Sinds 2 jaar geldt hiervoor namelijk geen inkomensafhankelijke bijdrage meer, maar een zogeheten abonnementstarief, dat 19 euro/maand bedraagt. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal toekenningen in twee jaar met 40% is toegenomen. Voor een groot deel van deze mensen geldt vast dat het financieel aantrekkelijk is om via de Wmo een huishoudelijke hulp te hebben, in plaats van het zelf te regelen. Omdat er natuurlijk ook in deze sector personeelsgebrek is en wachttijden toene-men, was het voorstel dat een aanvraag geweigerd KAN worden als de cliënt het laatste halfjaar zelf voor huishoudelijke hulp had gezorgd. Dit plan leverde veel discussie op in de commissie en in de raad. Op het laatste moment dienden Heemskerk Lokaal en de VVD zelfs nog een amendement in om dit plan te schrappen. Maar na steun van de eigen CDA-fractie en ook van D66 en mijn toelichting werd dit op aan het einde ook weer ingetrokken en werd het oorspronkelijke voorstel unaniem aanvaard. Dus Heemskerk heeft per 1 januari a.s. weer een heel moderne en adequate Wmo-verordening…

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.