18 september 2018

Alleen ga je sneller maar samen komen we verder.

 

In één zin de reden waarom je in het leven moet samenwerken. En samenwerken dat is wat we doen. Met geen gemeente werken wij meer samen dan met onze buurgemeente Langedijk. Inmiddels dusdanig dat we nauwelijks zonder elkaar kunnen.

Eigenlijk is het wel een beetje te vergelijken met een relatie. Langedijk en Heerhugowaard zijn al sinds het ontstaan van Heerhugowaard aan elkaar verbonden, ik betwijfel zelfs of Heerhugowaard wel bestaan had zonder Langedijk. Door de jaren heen zijn we steeds beter bevriend geraakt en meer gaan samenwerken. En na hele tijd van daten staan we dan nu toch echt voor de vraag of we een vaste relatie aan willen gaan. Een relatie aangaan is niet iets wat je nou elke dag doet, en zoals de meeste hier zullen weten is het nou niet bepaald de makkelijkste beslissing, een beslissing waar een goede dosis lef voor nodig is. Maar er is een punt dat je eigenlijk niet anders kan dan samen verder gaan en in de ogen van het CDA is dat punt bereikt.

Gemeentes krijgen er steeds meer taken bij en er wordt steeds meer verlangd van gemeentes, zowel van uit Den Haag als van uit onze inwoners. Willen wij een gemeente zijn die we door kunnen geven dan kunnen we niet meer alleen door en moeten we samen met Langedijk verder en investeren in onze organisatie, inwoners, ondernemers en verenigingen.

Maar we moeten realiseren dat het hebben van een relatie verplichtingen met zich mee brengt. Waarbij stipt op nummer één staat dat je vooral jezelf moet kunnen blijven en elkaar de ruimte moet geven. Je moet elkaar dingen gunnen en consessies doen. Maar vooral ook elkaars talenten zien en deze versterken waar dat mogelijk is. En dit geldt natuurlijk net zo hard voor onze relatie met Langedijk. Het karakter van het waterrijke en dorpse Langedijk, de authenticiteit van de Noord en het Kruis, het stadse karakter van het centrum van Heerhugowaard allemaal eigenschappen die, wat we ook doen en in wat voor vorm we ook samen verder gaan, bewaard en bewaakt moeten worden.

Want waar een fusie ons de mogelijkheid geeft om verder te investeren in een nog professionelere organisatie waarmee wij een nog betere service kunnen leveren. Staan wij, zoals vandaag ook door het kabinet werd benadrukt, straks nog steeds voor de grote uitdaging om de sociale cohesie te verbeteren en het vertrouwen in ons gemeentebestuur te vergoten. Wat in een grotere gemeente een nog grotere opgaven is.

We staan aan de voor avond van een grote beslissing. Een beslissing lef en leiderschap toont. En zoals de titel van ons verkiezingsprogramma was en de minister van financiën vandaag zei we moeten nu meer dan ooit besturen voor nu en de toekomst.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.