19 september 2018

Heerhugowaards CDA-raadlid over fusie met Langedijk: ’Na tijd van daten nu vaste relatie aangaan’

,,Na een hele tijd van daten staan we nu op het punt dat we een vaste relatie aangaan. Daar is een dosis lef voor nodig, maar we kunnen nauwelijks nog zonder elkaar.’’

Met die woorden maakte CDA-raadslid John Jasper dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Heerhugowaard duidelijk dat het hoog tijd is voor een bestuurlijke fusie met Langedijk.

Stroomversnelling

Om de ’huwelijksplannen’ in een stroomversnelling te brengen, werd een door de VVD ingediende motie om versneld onderzoek naar samengaan (dus gemeentelijke herindeling) uit te voeren unaniem omarmd.

Begin 2019 wil de raad een definitief jawoord kunnen geven, zodat per 1 januari 2020 eerst volledig ambtelijk kan worden gefuseerd en twee jaar later bestuurlijke samensmelting plaatsvindt.

Identiteit

In al die slagvaardigheid waarschuwde Anja Grim (D66) ervoor dat ’een huwelijk vraagt om huwelijkse voorwaarden’ en beide echtelieden oog moeten blijven houden voor elkaars identiteit, cultuur en historie.

Alkmaar

De handreiking van Alkmaar, die liefst bij de fusiepartners wil aansluiten, werd door de Heerhugowaardse politiek niet direct afgeslagen.

Mits de trouwplannen er maar geen vertraging door oplopen of het ingezette proces wordt verstoord.

Losse flodder

,,Die uitnodiging voor regionale samenwerking moeten we met beide handen aanpakken, dus laat het geen losse flodder zijn’’, stelde VVD’er Wesley Boer.

,,Het is prima om dat in de toekomst te verkennen. We moeten eerst onze eigen koers hebben gefietst’’, zei wethouder Gido Oude Kotte (CDA) namens het college.

Flirt

Burgemeester Bert Blase voegde daar aan toe dat de Alkmaarse ’flirt’ als positief signaal wordt beschouwd, maar hij zei ook: ’die mag de relatie tussen Heerhugowaard en Langedijk niet in de waagschaal stellen’.

Bron: Noordhollands Dagblad
Door: Martijn Gijsbertsen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.