07 maart 2018

Op bezoek bij de Brandweer in De Noord

Maandag 5 maart ging het CDA Op bezoek bij het brandweerkorps van De Noord. We kwamen niet met lege handen, er was voor het korps taart en CDA spaarvarkens gezorgd. Het werd een hele enerverende avond. Zo hoorden wij dat er twee maal per week wordt uitgerukt voor brand, een ongeval of een poes in een boom.

De brandweer oefent elke week op verschillende disciplines. Brandweerlieden uit andere gemeenten die in de gemeente werken worden ondergebracht tijdens de werkuren bij het korps waar zij op dat moment zijn.

Het CDA is meegegaan naar een oefening. De oefening was het bevrijden van een slachtoffer uit een auto. Er werd verteld waar je op moet letten, hoe te werk gaat. En hoe de nazorg werkt naar de familie van de slachtoffer(s) toe. 

,,De agressie tegen de hulpverleners valt mee", zo vertelde de brandweercommandant Ronald Beers. De brandweer heeft wel last van fout geparkeerde auto’s, drempels en afsluitingen van wegen. Dit scheelt in de aanrijtijd. 

Er is goede samenwerking tussen de korpsen. Oefenen kost geld, dat is soms moeilijk uit te leggen. Er wordt serieus geoefend en met veel gemotiveerde vrijwilligers. CDA vraagt aandacht voor veiligheid, financiën, aanrijdtijden en vrije doorgang voor de brandweerkorpsen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.