27 juni 2017

CDA Hilversum diep teleurgesteld in SP-wethouder

De fractie van het CDA Hilversum is ernstig in de verlegenheid gebracht door het interview met SP-Wethouder Klamer in de Gooi & Eemlander van 24 juni jl.

Wethouder Klamer lijkt in dit artikel niets, maar dan ook niets, begrepen te hebben van de motie van wantrouwen die door nagenoeg de voltallige oppositie werd gesteund.

De motie is niet gesteund door het CDA. Niet omdat we weinig op de wethouder aan te merken hadden, maar omdat we het geloof en de hoop hadden dat dit college in eendracht de taken op een juiste manier zouden gaan volbrengen. Dat we samen de eindstreep zouden halen.

De afspraak die na deze motie met de raad is gemaakt is dat wethouder Klamer op verschillende dossiers met kennis en daadkracht extra ondersteund zou gaan worden door het college. Dit was de afspraak tussen alle wethouders en een toonbeeld van collegiaal bestuur.

Het CDA geloofde in deze coalitie, een coalitie met liberale en vrijzinnige vrienden, en met linkse socialistische makkers, waarin het CDA een prachtige verbindende rol speelde. Deze rol was niet altijd even makkelijk en achter de schermen vlogen de vonken er soms af. Maar die wrijving gaf dit college ook juist glans!

We hebben ons enorm ingezet om de coalitie bij elkaar te houden. Doordat wethouder Klamer een niet doorsnee bestuurder was, heeft het soms veel tijd gekost om ideeën om te zetten naar concrete voorstellen.

In veel gevallen is dit gelukt, in een aantal gevallen ook niet, met als meest recente voorbeeld de Hilversumpas, waar los van deze wethouder zelf, niemand vertrouwen had dat hij dit nog tot een goed einde zou brengen voor het eind van deze coalitieperiode.

Een wethouder die zich uitlaat in de krant, waarbij het college, de raad en de ambtenaren onkunde wordt verweten, zorgt ervoor dat de situatie niet langer meer werkbaar is.

Het is dan ook met spijt in het hart dat de gemeenteraadsfractie van het CDA Hilversum geen verdere mogelijkheden ziet tot samenwerking met wethouder Klamer en het vertrouwen in de wethouder opzegt. 

Wij willen Arjo Klamer bedanken voor de afgelopen drie jaar samenwerking, waarin samen ook goede dingen tot stand zijn gebracht. Voor de mens Arjo Klamer zal het einde van deze samenwerking dan ook een persoonlijke teleurstelling zijn. Wij wensen hem zowel zakelijk als privé alle goeds toe.

In de situatie die nu ontstaan is blijft de CDA fractie het college, en in het bijzonder haar wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok, ten volle steunen in het besturen van onze mooie gemeente.

Fractie CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.