24 april 2018

CDA vraagt om onafhankelijke informateur

Coalitie-onderhandelingen

Afgelopen maandagavond heeft de VVD de wens uitgesproken om de huidige coalitie-onderhandelingen met HvH, GroenLinks en het CDA niet verder door te zetten. De VVD wil graag een alternatief onderzocht hebben: een coalitie waarin D66 is opgenomen.

HvH heeft later op de avond het initiatief genomen om de VVD en D’66 uit te nodigen voor een nieuwe informatieronde.

Tijdens de verkiezingscampagne en tijdens de openbare informatieronde is duidelijk naar voren gekomen dat HvH, VVD en D66 diverse opvattingen hebben die haaks op elkaar staan. Of zoals D’66 op haar website schrijft: “D66 Hilversum kan zich goed voorstellen dat ook HvH heeft geconstateerd dat een college met beide partijen een zeer moeilijke opgave zou worden. Afgezien van de behoorlijk politiek inhoudelijke verschillen op gebieden als economie, verkeer en regionale samenwerking, wil D66 werken op basis van vertrouwen en stabiliteit binnen het college en gemeenteraad. Ook in die bestuursstijl is een groot verschil zichtbaar geweest.”

Vanuit de kiezer geredeneerd zou een combinatie van HvH, VVD en D66 dan ook een zeer onlogische keuze zijn.

Het is belangrijk dat Hilversum een college krijgt dat recht doet aan de verkiezingsuitslag, geloofwaardig is en dat elkaar vertrouwt. Wij vinden dat een combinatie met HvH, VVD en D66 niet aan al deze kenmerken voldoet.

Wij stellen voor om een onafhankelijke informateur aan te stellen die, voordat HvH, VVD en D66 verdere procesafspraken maken, gaat onderzoeken of er ook andere samenstellingen mogelijk zijn die meer recht doen aan de verkiezingsuitslag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.