22 september 2017

“Eetcafé voor dementerenden, Uit eten om te vergeten”

Gerda Lansink is van Ridderspoor aan de Koninginneweg, een kleinschalige woonzorgvoorziening voor mensen met dementie in de binnenstad van Hilversum. En Ies is eigenaar van Eetcafé Ieske op de Lage Naarderweg 2 net om de hoek.

Na hun zoveelste gesprek is de conclusie: "Er moet wat gebeuren". En zo ontstond het idee van "de vergeten groenten". Een initiatief van Gerda Lansink en Ies Fokwa om een keer per maand hun vrije maandagavond om te zetten in een feest voor mensen met dementie en hun familie/begeleiders. Niet alleen voor de bewoners van Ridderspoor, maar voor alle mensen met dementie. Omdat zo'n avond belangrijker is voor de zorgdragers dan de zorgvragers.

Het is namelijk niet vreemd om met de zorgvragers naar buiten te gaan. Niemand stoort zich aan hen. En dat kan ook niet want ze zijn niet storend.

Het Eetcafé is bij mij om de hoek en het leek mij een goed idee om wethouder Eric van der Want met zorg in zijn portefeuille kennis te laten maken met dit initiatief. Op 18 september heeft de wethouder meegegeten en hij was verrast. Tot het eind van deze feestelijke avond is hij gebleven zodat hij met allen even een praatje kon maken. Het idee om dit initiatief in Hilversum verder uit te dragen vond bij hem dan ook een gewillig oor.

Zo kan een eetcafé in de buurt een buurtcafé voor alle buurtbewoners worden.

Met dank aan Gerda Lansink van Ridderspoor, Ies vanEetcafé Ieske en Mark van Wees die prachtige foto's heeft gemaakt.

Anja Wijnands-van Daal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.