Gemeentelijke financiën lijken vaak voor de inwoner een abstract gegeven. Immers hoe diepgaand moet je als gemiddelde inwoner nou op de hoogte daarvan zijn? En toch is het een belangrijk onderwerp, immers elke inwoner draagt via belastingen bij aan deze financiën en kijkt ook (terecht) kritisch mee waar het geld binnen de gemeente Hilversum aan wordt besteed.

De afgelopen jaren hebben de financiën in Hilversum onder druk gestaan door financiële tekorten binnen het sociaal domein. Ook in Hilversum liepen de kosten voor jeugdzorg fors uit de pas. Pas in 2021 heeft het Rijk aanvullend geld beschikbaar gesteld zodat de tekorten kunnen worden ingelopen. Wij vinden het belangrijk dat de gemeente het huishoudboekje structureel op orde heeft.

Wij streven er naar de komende vier jaar een gezond evenwicht te bewaren tussen de baten en de lasten en geen tekorten te hebben. Dat is voor onze inwoners belangrijk omdat er ook nieuwe taken voorliggen zoals verduurzaming, vergroening en de energietransitie. Daar zullen we als inwoner van Hilversum komende jaren veel mee te maken krijgen. We willen dat de gemeente de inwoner met deze ontwikkelingen, waar veel middelen voor nodig zijn, goed ondersteunt bijvoorbeeld met subsidies, voorlichting en consultatie.

De ambities van Hilversum zijn ook groot als het gaat om stadsvernieuwing en het investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Het vertrekpunt daarvan is maatschappelijke waarde toevoegen in de Hilversumse leefomgeving. Zo zijn de investeringen in het stationsgebied, gebied 1221 en het Arenapark ons inziens van groot belang om Hilversum ook voor komende generaties qua woon- en werkomgeving aantrekkelijk te houden. Deze projecten ondersteunen wij van harte, maar we zijn ons terdege bewust van het feit dat er een stevig prijskaartje aan hangt waar de inwoner aan mee gaat betalen.

Ons vertrekpunt daarbij is dat de gemeentelijke belastingen niet verder mogen stijgen anders dan inflatiecorrectie. Een gematigde en voorspelbare prijsstijging brengt rust. Het CDA blijft ook in de komende periode terughoudend met stijging van de gemeentelijke lasten

Omtrent de bestedingen van de middelen willen wij transparant en zorgvuldig zijn. Wij willen niet dat Hilversum daarbij onverantwoorde financiële risico’s neemt vanuit economische doelen. Wij zien er bijvoorbeeld op toe dat Hilversum niet meer geld bij banken leent dan volgens erkende gemeentelijke financiële normen verantwoord is. Bij dreigende overschrijding daarvan zullen wij op snelle terugdringing van het risico aandringen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.