20 april 2021

Nieuwsbrief fractie CDA Hollands Kroon april 2021

Een relatief rustige maand deze keer voor onze fractie. De stilte voor de storm want mei en juni zullen erg druk worden.

Deze maand een korte raadsvergadering en enkele beeldvormende vergaderingen, waaronder de voorbereidingen om te komen tot een kadernota met het oog op de begroting 2022.

Op de agenda voor de raad van 15 april jl. stonden alleen voorstellen ter besluitvorming. Desondanks was er sprake van oordeelsvorming omdat er twee moties werden ingediend.

De raad heeft ingestemd met de berging van een neergestort vliegtuig uit WO II in Nieuwe Niedorp. De kosten daarvan worden door het Rijk voor 100% vergoed.

Ook heeft de raad het bestemmingsplan voor woningbouw Spreeuwenhof in Winkel vastgesteld (voormalige locatie obs De Zwerm). Door GL, PvdA en CU was een motie ingediend om aan de raad een plan voor te leggen over de inrichting van de openbare ruimte (compensatie groen, realiseren parkeerplaatsen natuurinclusief, een veilige leef- en woonomgeving voor kinderen en voldoende ruimte voor het veilig plaatsen van de huisvuilbakken). Het woningbouwplan is uitvoerig door middel van participatie met de omgeving tot stand gekomen. Dit geldt voor de stedenbouwkundige invulling, het type woningen, maar ook de inrichting van de openbare ruimte. Het plan wordt duurzaam ingericht/ontwikkeld. De vermeende geluiden van omwonenden, dat zij zich zorgen maken over de in de motie genoemde zaken komt niet in de ingediende zienswijzen naar voren. Omdat de omgeving volledig heeft geparticipeerd dan wel heeft kunnen participeren, is het lastig/onwenselijk om aan het eind van de rit plotsklaps andere kaders mee te geven. De motie is door de meerderheid verworpen.

Het bestemmingsplan Molenvaart 243 te AP (woonbestemming op een locatie van een voormalig bedrijf) is door de raad vastgesteld. Dit geldt ook voor het bestemmingsplan Zuiderweg 6 te AP (toestaan twee vaste kampeermiddelen

 

 

op een woonperceel). Het college heeft ons verzekerd dat door dit toe te staan op dit perceel (in afwijking van ons beleid voor wat betreft de woonbestemming) geen precedentwerking ontstaat. Meegewerkt wordt omdat dit perceel aan drie zijden wordt ingeklemd door een recreatieterrein. Met een stemverklaring  dat het college ons heeft verzekerd dat geen sprake kan zijn van precedentwerking hebben wij ingestemd.

Tot slot kwam een motie aan de orde, ingediend door PvdA, CU en GL om het college op te roepen om een zelfbewoningsplicht in te voeren voor toekomstige nieuwbouwwoningen. Dit om te voorkomen dat woningen als beleggingsobject worden gekocht. Gelet op de schaarste op de woningbouw (mogelijk) een aandachtspunt. In het debat bleken er vooral veel vragen te bestaan: is dit een probleem in de gemeente of kan het dit worden, voor welke woningen doe je het dan, voor welke termijn, mag het juridisch opgelegd worden door de overheid, hoe ga je deze plicht handhaven e.d. Nadat het college toezegde dat zij de nut en  noodzaak en de (on)mogelijkheden van een dergelijke plicht gaat onderzoeken, is de motie ingetrokken (door de toezegging tenslotte ook overbodig).

 

Namens de fractie van het CDA,

Sjaak Vriend (fractievoorzitter)

 

 

 

Bijgaand ter informatie een column over de datacenters van 17 april jl. op de site van regionoordkop. Zo kan het dus ook ….

 

 

Column: De datacenter hetze

17 april 2021

 

Facebook Twitter LinkedIn Deel via e-mail Print

Al jaren worden we geconfronteerd met berichtgeving over lokale bestuurders die hun ziel zouden hebben verkocht voor een klein aandeel in de globale zoektocht naar verdere digitalisering. Nog steeds blijven de datacentrum perikelen in Hollands Kroon een terugkerend onderwerp in de media en in de raad, bijna altijd vanuit het perspectief dat ergens een grens is overschreden door het bestuur en dat zij zich moeten verantwoorden. Deze golfbewegingen van publieke verontwaardiging geven het signaal af dat de vestiging van datacenters probleem na probleem oplevert voor de gemeente Hollands Kroon. De werkelijkheid is anders: Keer op keer worden imaginaire problemen weerlegd of genuanceerd, waarna er door tegenstanders en media spoedig een volgende affaire gekunsteld wordt.

Alle tegenargumenten zijn getest en hebben gefaald. Zo is de massa-opslag van data juist vele male duurzamer dan kleine lokale opslag, verbruiken datacenters helemaal geen gevaarlijke hoeveelheden water en worden er ook geen chemicaliën gedumpt. De zo gewaardeerde landbouwgrond die nu bewaard moet blijven werd jaren geleden nog welwillend voor een habbekrats verkocht door boeren die heel goed inzagen dat de toekomst elders lag.

Tegenstanders zoeken naar nieuwe strohalmen om zich aan vast te klampen, omdat het enige concrete bezwaar dat zij overhouden, na het eindeloos weerleggen van claims over milieuvervuiling en energieverbruik, oppervlakkig van aard is en ziet op het uiterlijk van de datacenters. Er verandert overigens weinig aan hoe de omgeving voorheen was; een combinatie van snelweg en kale landbouwgronden. De ‘verdozing’ van het landschap was er al, in de vorm van glastuinbouw, nu zijn het datacenters en blijkt het uitzicht opeens verpest. Opmerkelijk is dat de kwestie horizonvervuiling nooit aan de orde is wanneer dat de horizon van een ander betreft.

Geen vooruitgang
De conservatieve aap komt dan ook al snel uit de mouw: Men wil helemaal geen vooruitgang in de regio. Van generatie-overschrijdend denken is geen sprake en alles moet vooral bij het oude blijven. Verbreding van de lokale economie wordt benaderd met scepticisme door vrees voor het onbekende. De vraag is wel of de gemeente de burger hierin tegemoet zou moeten komen, door een verbetering van de externe communicatie en het eerder overbrengen van de werkelijke voor- en nadelen van datacenters, maar vaak lijken tegenstanders toch Oost-Indisch doof en de media selectief in de berichtgeving.

Nergens wordt benoemd dat de samenwerking met Tech-giganten blijk geeft van vooruitstrevend denken en de fascinerende visie dat een kleine gemeente als Hollands Kroon een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de economie van de toekomst. Bestuurders die in een achtergebleven en vergrijsde regio open staan voor innovatieve ontwikkelingen zouden gevierd moeten worden.

In plaats daarvan verkneukelen tegenstanders zich nu over de kwestie die speelt tussen de gemeente en de provincie, omdat onduidelijk blijkt te zijn bij wie de beslissingsbevoegdheid ligt. Dezelfde mensen die zich alsmaar uitspreken tegen provinciale besluitvorming in hun eigen leefomgeving hopen nu dat de gedeputeerde staten de zeggenschap heeft, als dit maar betekent dat de gemeente fout zit. Een stuitend bewijs dat de gehele discussie gekaapt is door een ingegraven oppositie die van een inhoudelijke discussie een principekwestie maakt.

column datacenter hollands kroon

 Deel

Facebook Twitter LinkedIn Deel via e-mail

 

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.