02 december 2022

Nieuwsbrief november fractie CDA Hollands Kroon

In de maand november hebben 2 raadsvergadering plaatsgevonden. Op donderdag 3 november vonden de ‘algemene beschouwingen’ van de gemeente Hollands Kroon plaats, met aanvullend agendapunt het aanvullend krediet voor de (nieuwbouw) brandweerkazerne Middenmeer.

Algemene beschouwing (Raad 3 november)

De inbreng van onze fractievoorzitter was als volgt: In de raadsvergadering van 3 november werd de begroting 2023 besproken. De begroting sluit met een positief saldo van ruim €2,5 miljoen.

In de inleiding was te lezen dat het Brede Welvaarts Kader de leidraad voor deze begroting was. Het Brede Welvaarts Kader wordt echter pas in het tweede kwartaal van 2023 vastgesteld. Dus niet alleen voor deze begroting is dat Kader niet beschikbaar, maar ook voor de Kadernota voor de begroting van 2024 is dat Brede Welvaarts Kader niet beschikbaar als leidraad. Onze fractie heeft er op aangedrongen het Brede Welvaarts Kader zo spoedig mogelijk vast te stellen. Als handreiking aan de coalitiepartijen hebben we de suggestie gedaan het verkiezingsprogramma van CDA Hollands Kroon van dit voorjaar te gebruiken. Daarin vindt u een brede afweging van belangen; een prachtige, evenwichtige combinatie van welvaart en welzijn.

De begroting bevat heel veel uitgaven voor onderzoeken, initiatieven, investeringen en wensen. Daarbij vinden we ook altijd een beknopte omschrijving WAT we gaan uitgeven, maar zelden tot nooit hoe HOE dat besteed gaat worden of WAAROM dat nodig is danwel wat de beoogde doelen zijn. CDA heeft op een aantal belangrijke uitgaven vragen gesteld en ook toezeggingen gekregen.

De coalitie geeft veel geld uit aan gebiedsmanagers (€1,5 miljoen in de komende 4 jaar). et college ziet daar [citaat] grote meerwaarde in. Daarnaast gaan de gebiedsmanagers projecten opvolgen en daarover communiceren richting de inwoners [einde citaat]. Maar we hebben in Hollands Kroon ook al Kernbeheer en Incluzio en 4 van de 5 wethouders hebben ook al een regio van Hollands Kroon toegewezen gekregen als aanspreekpunt. Onze vraag was daarom wat de toegevoegde waarde van de gebiedsmanagers gaat zijn. Daarop kwam geen helder antwoord. Wel hebben we de toezegging gekregen dat het functieprofiel aan de raad zal worden voorgelegd.

Het college trekt €100.000,- uit voor een onderzoek naar de totstandkoming van Datacenters. De onderzoeksopdracht of het doel van dit onderzoek is onduidelijk. Ook hier hebben we de toezegging gekregen dat de onderzoeksvraag met de raad besproken wordt.

Het streven om Agrarische Hoofdstad van NL te worden en te blijven spreekt het CDA erg aan. We lezen dat er een onderzoek naar de mogelijkheden van een Agri Tech Campus gedaan gaat worden. Ook hier hebben we aangegeven graag mee te willen denken over de vormgeving daarvan.

Daarnaast heeft het CDA Hollands Kroon samen met de VVD een motie ingediend waarbij het college wordt opgeroepen om over te gaan tot een versnelling van de woningbouw, waarbij (ook) wordt gekeken naar modulair en/of prefab bouwen. Deze motie is unaniem aangenomen.

Aanvullend krediet brandweerkazerne Middenmeer.

Begin 2021 heeft de raad besloten dat de brandweerkazerne moet worden vervangen en verplaatst naar een plek aan de Hoornseweg. De huidige kazerne is verouderd en een nieuw blusvoertuig past er niet meer in. Voor de nieuwbouw toen een krediet voor verstrekt van ruim € 1,56 miljoen. Echter bij de aanbesteding bleek dit bedrag verre van toereikend en de aanbesteding werd stopgezet. Onder meer door de sterk toegenomen bouwkosten bleek het oorspronkelijke ontwerp niet haalbaar binnen budget, bijna het dubbele bleek nodig.

Teruggegaan werd naar de tekentafel en een modulair ontwerp van een brandweerkazerne zoals ook toegepast in de Veiligheidsregio Friesland werd als uitgangspunt gekozen. Om dat ontwerp te kunnen realiseren is een uitbreiding van krediet met € 1,9 miljoen nodig tot een totaal van € 2,66 miljoen. Door de afschrijvingsperiode van 25 naar 40 jaar te verlengen, kan de verhoging van jaarlijkse afschrijving door deze kredietverhoging beperkt worden gehouden. Ook is in het bedrag van een extra krediet een extra grote post onvoorzien en overhead opgenomen, gelet op de onzekerheden rond beschikbaar personeel en de stijgende bouwprijzen. Onze fractie heeft met het voorstel kunnen instemmen, nadat een tweetal vragen over de verlenging van de afschrijvingstermijn en hoogte van de reservering voor overhead en onvoorzien bevredigend door het college waren beantwoord.

Raad 24 november

Voorafgaand aan de raad heeft een inwonersbijeenkomst plaatsgevonden bij de Meerhoeve te Middenmeer met de gedeputeerde van de Provincie over de ‘Concept Energievisie’ met mogelijke gevolgen voor Hollands Kroon. Hierbij was de fractie van het CDA Hollands Kroon ook aanwezig. Wat hier vooral duidelijk werd is dat er nog veel onderzocht wordt en er nog veel vragen zijn. Dit wordt vervolgd.

In het oordeelvormende gedeelte stonden twee punten, de nieuwe participatieverordening en de wijziging van het bestemmingsplan Mientweg 46 te Lutjewinkel. Hieronder leest u de inbreng van het CDA:

Participatieverordering:

De participatieverordening stond op de agenda van de raad van 24 november. Een belangrijk document omdat daarin geregeld wordt hoe inwoners en bedrijfsleven worden betrokken bij plannen. Het CDA heeft niet ingestemd met de participatieverordening wegens gebrek aan ambitie en het mogelijk maken van sluipende besluitvorming. We willen dat de mens centraal wordt gesteld in plaats van het project.

We zagen dus voldoende kansen voor een betere verordening. Ondanks dat er geen reden was voor haast wilden de coalitiepartijen helaas niet meer tijd nemen voor het verbeteren van de verordening. We gaan ons in de fractie beraden hoe nu verder want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.