30 januari 2021

CDA Koggenland wil zelfbewoningsplicht om daarmee woningspeculatie tegengaan

CDA Koggenland wil woningspeculatie tegengaan

Er is in Koggenland een groot tekort aan goedkope koopwoningen. Omdat probleem op te lossen pleit het CDA er al lange tijd voor meer tempo te maken met het bouwen van goedkope koopwoningen in alle kernen van de gemeente. 

Daarnaast constateert het CDA dat woningen die in de afgelopen jaren zijn gebouwd als goedkope koopwoning worden opgekocht om vervolgens te worden verhuurd. De koper doet dat om rendement te maken maar daarmee worden deze koopwoningen weggekaapt voor mensen die graag een woning willen kopen maar beperkte financiële mogelijkheden hebben, veelal jongeren. Ook bij voormalige huurwoningen die worden verkocht door het woningbedrijf ligt dat gevaar op de loer. De zittende huurder koopt de woning van het woningbedrijf en verkoopt de woning met winst binnen korte tijd door aan een belegger. Deze belegger verhuurt de woning vervolgens voor de maximale huurprijs die hij ervoor kan berekenen. 

Door een zelfbewoningsplicht en een antispeculatiebeding in te voeren voor goedkope koopwoningen en te verkopen huurwoningen wordt het minder aantrekkelijk gemaakt te gaan handelen in woningen. 

CDA Koggenland heeft een motie met deze strekking ingebracht tijdens de raadsvergadering van 1 februari 2021. VVD en Welzijn Koggenland zijn mede indieners van de motie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.