12 april 2021

CDA positief over verdere ontwikkeling bouwplan ‘de Tuinen’ in Ursem

Het CDA heeft van harte ingestemd met een krediet van 4,3 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van de woningbouwwijk ‘de Tuinen’ in Ursem. Het is belangrijk voor Ursem dat er ook in de komende jaren woningen gebouwd worden, zowel koop- als huurwoningen, van goedkoop tot duur.

Kostenreductie van 5%
Het CDA heeft het college uitgedaagd de kosten voor de planvoorbereiding en het bouwrijp maken 5% lager uit te laten vallen dan nu begroot. Vanuit het college is die uitdaging opgepakt. Een besparing van 5% op de kosten kan zo’n 200.000 euro opleveren. Geld dat ingezet zou kunnen worden voor bijvoorbeeld een dorpsbos in Ursem of een ander mooi initiatief.

Rekening houden met klimaat in de toekomst
Het CDA heeft ook gevraagd bij de ontwikkeling van dit plan in te spelen op de klimaatveranderingen waarmee wij de komende jaren worden geconfronteerd. Daarbij gaat het zowel om zwaardere buien waarbij in korte tijd heel veel regen tegelijk neervalt als ook om langere periodes van grote droogte en hoge temperaturen. Door bijvoorbeeld meer capaciteit in de nog aan te leggen riolering op te nemen kan er meer regenwater in het riool worden opgevangen zodat dit niet direct de sloten inloopt. Andere opties zijn minder verharding en meer groen waardoor regenwater in de grond weg kan zakken en niet rechtstreeks het riool of de poldersloten inloopt. Het aanleggen van groen en het plaatsen van extra bomen draagt bij aan het tegengaan van hittestress. Het college gaat hiermee aan de slag.

Hensbroek en Obdam?
Wederom heeft het CDA aandacht gevraagd voor de stagnatie van woningbouw in Hensbroek en Obdam. Wethouder van Dolder heeft aangegeven dat er met volle kracht wordt gewerkt aan woningbouwplannen in deze kernen en dat er geen sprake is van een tekort aan ambtelijke capaciteit. Het CDA blijft het college kritisch volgen om ook voor Hensbroek en Obdam tot spoedige realisatie van woningbouwplannen te komen. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.