23 november 2020

CDA stemt voor het wijzigen van de geurnorm Tuindersweijde

In de raadsvergadering van 23 november 2020 heeft het CDA gestemd voor het wijzigen van de Verordening geurhinder om daarmee een geurbelasting van 5,7 odeur voor een deel van Tuindersweijde Zuid te accepteren.

Door deze aanpassing is het mogelijk geheel Tuindersweijde Zuid te ontwikkelen, een bouwplan voor ongeveer 350 woningen. Zonder deze aanpassingen zouden er 73 woningen minder gebouwd kunnen worden. Daarmee drukken de vaste kosten voor het ontwikkelen van dit bouwplan, aankoop gronden, opstellen stedebouwkundig plan, het voeren van procedures en de realisatie van een aansluiting op 280 woningen in plaats van 350 woningen. Dat maakt die 280 woningen een stuk duurder. Dat vindt het CDA onwenselijk. Daar komt bij dat de provincie heel terughoudend is met het toestaan van woningbouwontwikkelingen buiten onze dorpen. Er is dus niet één – twee –drie een andere locatie voor deze 70 woningen gevonden. Het CDA vindt het onwenselijk het mogen bouwen van die woningen in de waagschaal te stellen.

Het aanpassen van de geurcirkel is nodig vanwege de nabijheid van een varkensbedrijf op 400 meter afstand van de nieuw te bouwen woningen. Het CDA is van mening dat het varkensbedrijf ongewijzigd door kan functioneren, net als dat nu het geval is. Ook binnen de oude regelgeving kan het bedrijf niet uitbreiden. Het CDA is wel van mening dat het college van B & W met de varkenshouder in gesprek moet blijven met het bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn waar zowel de varkenshouder als de gemeente beter van worden. Dat gesprek mag echter geen reden zijn de besluitvorming over de geurbelasting aan te houden. Met het aanhouden zou de realisatie van woningbouw nog meer vertraging oplopen, dat wil het CDA absoluut niet.

Binnen de gemeenteraad hebben naast het CDA ook de VVD en Welzijn Koggenland voor deze aanpassing gestemd. PvdA/GroenLinks en Gemeentebelangen Koggenland hebben tegen gestemd, het CDA vindt het jammer dat deze partijen niet een haalbaar en uitvoerbaar alternatief hebben om op korte termijn toch tot realisatie van Tuindersweijde Zuid te komen.

Johan Ursem

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.