08 maart 2018

Huisvuil: tarief kan omlaag!

CDA Koggenland is voor de huidige inzameling nu blijkt dat scheiding aan de bron goed werkt.  Daarom vindt het CDA dat dit beloond moet worden met een verlaging van het huisvuiltarief.

Complimenten aan de inwoners van Koggenland die zo goed hun afval scheiden na de introductie van de oranje bak. Naast een enorme stijging van het ingezamelde plastic werd ook het GFT beter gescheiden. De doelstelling van 75% van VANG  (Van Afval Naar Grondstof) is bijna gehaald. Het is nu aan de producenten om beter recyclebare materialen in te zetten. Op naar een meer circulaire economie en dus schoner milieu.

De enige partij die beter uit is bij nascheiding, dus alles door elkaar gooien en later in een fabriek uit elkaar halen, is de verpakkingsindustrie. Die zijn dan goedkoper uit en de consument veel duurder.

We zitten in een overgangsfase waarin helaas nog niet alle ingezamelde stoffen geheel opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit is een kwestie van tijd en daar kan de verpakkingsindustrie veel aandoen.

Intussen moeten de knelpunten opgelost worden. Als bijvoorbeeld jonge ouders (door luiers) meer restafval hebben moeten die dat ook zonder extra kosten kwijt kunnen.

Bijna alle Koggenlanders brengen zelf hun grof vuil en tuinafval naar het afval-breng-station in Obdam. Het CDA is voor ruimere openingstijden. Nu betalen de zelfbrengers ook de kosten voor degene die het vuil op laten halen. Wij zijn voor het principe van de gebruiker betaald.

Het huisvuiltarief kan omlaag voor iedereen als er een kleine eigen bijdrage betaald wordt door degen die zijn grof vuil of tuinafval laat ophalen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.