18 februari 2020

Laagste van de regio!

De aanslag gemeentelijke belastingen valt deze dagen weer op de deurmat. Geen populaire brief! Toch zijn we als CDA Koggenland trots dat we deze zo laag mogelijk kunnen houden. Dit doen we samen met het college, ingestoken vanuit ons coalitieakkoord.

In het kort:
- OZB is verlaagd met 10%;
- Afvalstoffenheffing met 50€ pj
- Kritisch over incidentele meevallers
- Lange termijn visie: financieel gezond blijven!

Coalitieakkoord
Het is natuurlijk wat populair om te roepen dat wij als enige gezorgd hebben voor de lage belastingen. Maar uiteindelijk is dit een voortvloeisel uit het coalitieakkoord. En hebben de meeste partijen het in hun verkiezingsprogramma staan. Maar het CDA heeft het toch voor elkaar gekregen om de OZB met 10% te verlagen in deze periode én de subsidie voor verenigingen te verhogen met hetzelfde percentage. Dat laatste is dan weer iets waar we als CDA ons hard voor hebben gemaakt. Tenslotte hebben we ons ook hard gemaakt voor het lege-vrij maken van vergunningen voor evenementen!

Afvalstoffen
Een grote uitschieter, of eigenlijk gezegd daling, is de afvalstoffenheffing naar de HVC. Deze is behoorlijk verlaagd! Bijna 50€ per huishouden. Dit lag in de lijn der verwachting, vanwege de nieuwe afspraken met HVC en de andere gemeenten. Zo hebben wij met name aangedrongen op het niet meer meebetalen van de kwijtscheldingen van deze heffing voor inwoners van andere gemeenten, zoals bv Hoorn. 
Waar we als partij onderscheidend zijn ten opzichte van de meeste andere partijen, is dat wij geloven in het feit dat afval geld kan opleveren door goed te scheiden. Plastic, Blik en Drankpakken (oranje bak) zijn namelijk herbruikbare grondstoffen, net zoals textiel en papier. De verwerking kost geld, maar de grondstoffen leveren ook weer op. Dus hoe beter we scheiden, hoe lager onze heffing.

CDA te kritisch?
Als het gaat om de uitgaven van de gemeente kunnen we niet kritisch genoeg zijn. Kritisch in de zin van: geven we uit aan de juiste zaken? Zo stellen wij voorop dat voorzieningen in de dorpen blijven behouden. Maar ook dat incidentele meevallers niet zomaar worden uitgegeven en worden geïnvesteerd in goede zaken. Zo hebben wij laatst tegengestemd voor de €100.000 die werd gereserveerd voor een botenoverhaal. Zie daarvoor eerder: Botenoverhaal of niet....?
Visie lange termijn
Om financieel gezond te blijven, hebben we bij het college aangedrongen om de tekorten in het Sociaal Domein, met name de Jeugdzorg, in toom te houden en dit verstandig te begroten. Zo wilde wij de reserve vorig jaar verhogen, zodat deze in de toekomst kan worden aangeboord. Kwalitatief goede en betaalbare zorg leveren is ons uitgangspunt.

Laagste van de regio!
De laagste gemeentelijke belastingen van de regio Westfriesland en dat houden we graag zo!
noord-holland/koggenland/actueel/nieuws/botenoverhaal-of/noord-holland/koggenland/actueel/nieuws/botenoverhaal-of/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.