09 juni 2021

Woningbouw Hofland moet sneller

CDA Koggenland heeft in juni 2020 een motie ingediend, samen met andere partijen, om de bestemming bedrijven binnen het plangebied Hofland om te zetten naar woningbouw. In de praktijk bleek dat er weinig belangstelling was om op deze locatie bedrijven te realiseren terwijl er tegelijkertijd veel behoefte is aan woningbouw. Het college heeft na drie maanden in september 2020 aangegeven die motie uit te voeren. Vervolgens heeft het college op 7 juni 2021 aan de gemeenteraad een voorontwerp bestemmingsplan voorgelegd om de bouw van 18 grondgebonden woningen mogelijk te maken. Dat klinkt en dat is positief. Daar kan het CDA Koggenland dus positief over besluiten.

Wat tegelijkertijd echter opvalt is dat het college aangeeft dat de woningbouw pas zou starten in 2023. Dat is voor het CDA Koggenland niet acceptabel en niet nodig. De woningnood is hoog, zeker in de kern Obdam waar al bijna 4 jaar geen nieuwe woningen zijn gebouwd. CDA Koggenland heeft daarom het initiatief genomen om met alle andere partijen een motie in te dienen om de woningbouw te versnellen zodat in 2023 de 18 woningen worden opgeleverd en niet dat er dan pas wordt gestart met de bouw. CDA Koggenland denkt dat er voldoende partijen zijn geïnteresseerd om op deze locatie op korte termijn, na onherroepelijk worden van het bestemmingsplan, de 18 woningen te realiseren. Het gaat daarbij om 14 goedkope koopwoningen en 4 middeldurekoopwoningen. Deze laatste zijn hoekwoningen. 

CDA Koggenland blijft dit dossier kritisch volgen en er bij het college op hameren dat het rond de wens om woningen te bouwen niet bij plannen mag blijven maar dat het nu toch echt tijd wordt om ook in de kernen Obdam en Hensbroek daadwerkelijk te gaan bouwen.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.