21 juli 2017

Recycle-koeien en Opperdoezer tapas

Het CDA bezocht vrijdagmiddag 14 juli drie bijzondere agrarische bedrijven. Het Koeienhuis in Benningbroek, Agroplant bv in Medemblik en met medewerking van de telersvereniging, de aardappelvelden van Opperdoezer Ronde in Opperdoes. De afdeling Medemblik was in gezelschap van Esther de Lange (CDA-Europa), Jaco Geurts (CDA-Tweede Kamer), Jaap Bond (CDA-Noord-Holland) en wethouders, raads-, bestuursleden en leden uit de afdelingen in Hoorn, Enkhuizen, Koggenland, Stede broec, Drechterland, Heerhugowaard en Purmerend. 

De startlocatie was het Koeienhuis; Nederlands grootste veehouderij met Japanse Wagyu koeien. De kudde van Klaas en Wendy Vlaar is uitgegroeid tot ruim 240 drie en is daarmee de grootste volbloed Wagyu-boederij van Nederland. Vol passie vertelde Klaas over zijn 'recycle-koeien', het belang van gezonde voeding en de uitdagingen die het houden van deze bijzondere veestapel met zich meebrengt. 

De volgende stop was Agroplant BV in Medemblik; een lokaal familiebedrijf dt al negentig jaar actief is in de aardappelhandel. Voornamelijk wordt gehandeld in pootaardappelen en deze worden geexporteerd naar meer dan vijftig landen. Joris van der Lee vertelde over alles wat hierbij komt kijken, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Hoe meer hij vertelde, hoe duidelijker het werd, ook dit bedrijf is heel bijzonder. 

Koos Zwaan gaf een kijkje in de wereld van de Opperdoezer Ronde; een ambachtelijke aardappel met een bijzondere smaak, geteeld op de zwavelgronden in- en rond het dorp Opperdoes. Er zijn ongeveer 25 telers en sinds 1996 is de naam Opperdoezer Ronde een Europees Beschermde Oorsprongsbenaming. In Nederland dragen slechts zes producten dat label. Koos vertelde enthousiast over dit aardappeltje, dat moet wel bijzonder lekker zijn. 

Jaap Bond sloot de presentaties af. Met zijn kennis van zaken verbond hij de drie bezoeken met elkaar, met Greenport NHN en met De Westfriese Tafel. 'We wonen in een bijzonder deel van Nederland en daar mogen we trots op zijn!'. Hierna werden de proefvelden van Agroplant aan de Almereweg in Opperdoes bezocht. Tot slot konden de liefhebbers nog zelf rooien en proeven. Miranda Zwaan en Japke Vijn serveerden vanuit hun foodtruck Opperdoezer Tapas. Iedereen kijkt op een geslaagde en smakelijke middag terug. 

Klaas en Wendy, Joris en Jeroen, Koos en Miranda, Kees en Japke en alle anderen die zich inspande om deze middag succesvol te maken - hartelijk bedankt!

Voor een fotoverslag kijk op ons Youtubekanaal

Namens het CDA Medemblik, Els van den Bosch en Claudia Selders-Kroezen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.