19 maart 2021

Motie: Betaalbare woning voor woningzoekenden

 

Simon Commandeur: “Met deze motie kom ik op voor alle mensen die nog geen eigen woning hebben maar er wel graag een zouden willen hebben.

De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. En de woningen die te koop worden aangeboden zijn voor veel mensen te duur. Ook moeten de woningzoekenden opboksen tegen speculanten op de woningmarkt. Woningen worden gekocht om vervolgens te verhuren of met winst weer door te verkopen.

Het is voor veel mensen haast onmogelijk om een betaalbare woning te bemachtigen.

Ten eerste moeten er wat ons betreft meer woningen gebouwd worden. Helaas moeten we vaststellen dat het om allerlei redenen niet snel genoeg gaat. Daarom hebben wij nagedacht over wat wij nog meer kunnen doen.

Met deze motie verzoeken wij het college een raadsvoorstel voor te bereiden waarmee de Gemeente Medemblik

de instrumenten van de zelfbewoningsplicht en het anti-speculatiebeding kan inzetten bij nieuw te bouwen koopwoningen. Het gaat dan om nieuw te bouwen woningen waar de gemeente Medemblik via gronduitgifte betrokken is, dan wel voor projecten waarvoor planologische medewerking noodzakelijk is.

Wij zijn van mening dat we de kansen voor de mensen die nog geen woning hebben kunnen bemachtigen op deze manier kunnen vergroten.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.