06 oktober 2022

Column Elise: Polletiek en wat aars

Polletiek en wat aars.

We zijn inmiddels 3 maanden verder sinds mijn beëdiging als raadslid voor de gemeente Medemblik. Ondanks reeds een halfjaar commissielid geweest te zijn voor mijn installatie is alles nieuw. Zowel bij de gemeenteraad als bij mijn huidige baan bestaat er een inwerkperiode. Vragen stellen en veel luisteren en lezen. Het eerste stukje dat ik schrijf voor de Walhalla wil ik graag wijden aan iets wat mij is opgevallen in deze periode.

Bij mijn huidige werk en vorige baantjes kreeg ik om de zoveel maanden een functioneringsgesprek. Onbekend met dit fenomeen bereidde ik bij mijn eerste echte baan dit gesprek goed voor. Zo naïef (of brutaal) als ik was ging ik ervan uit dat het een gesprek op basis van gelijkswaarheid zou zijn. Om niet met een mond vol tanden te staan maakte ik een PowerPoint met alle voor en nadelen van werken voor dat bedrijf. Gaf mijn bazen complimenten maar vertelde hen ook ongegeneerd waar ze konden verbeteren. Aan het eind van het gesprek bekroop mij de angst op staande voet ontslagen te worden. Het tegendeel bleek. De heren die tegenover mij zaten waren op dat moment erg enthousiast over de feedback. Ze deden echter niets met die kritiek waardoor dat mijn vertrek verspoedigde, maar dat terzijde.

Als gemeenteraadslid ben je in dienst van de inwoners van de gemeente. Zij zijn je baas en werkgever. Je wordt echter niet voor een tribunaal aan willekeurige inwoners gezet om eens in het (half)jaar je functioneren te bespreken. Op de wand projecteert geen beamer met een PowerPoint waarop haarfijn staat beschreven wat je min- en pluspunten zijn. Hier mogen de raadsleden maar blij mee zijn. Vanuit je fractie krijg je (bij het CDA) wel een gesprek, of af en toe te horen of je al dan niet iets goeds hebt gedaan. Maar meer dan dat wordt er niet gefunctioneerd. Of toch wel?

Vrienden, familieleden, kennissen en dorpsgenoten stellen sinds een aantal maanden veel vragen aan mij over de verkiezingen, de gemeente en haar beleid. Nog even en ik zal aangesproken worden in de supermarkt of op straat. Het functioneringsgesprek van een gemeenteraadslid bestaat niet uit een gesprekje tussen baas en werknemer. Nee; het bestaat uit het gesprek aangaan met de betrokken inwoners van onze gemeente. Het functioneren van de gemeente zal in deze gesprekken centraal staan. Als raadslid vervul je een rol binnen de raad en de plaatselijke gemeenschap en daardoor zul je dus aangesproken worden op de genomen besluiten. Dat ik zulke conversaties nu nog spannend vindt staat buiten kijf. Maar dit houdt mij scherp en houdt het oog op daar waar het om gaat: je inzetten als volksvertegenwoordiger voor de inwoners van onze gemeente. 

Stof tot nadenken: zijn nieuwe verkiezingen niet verkapte functioneringsgesprekken?

Tot snel!

Elise Salman

Raadslid CDA Medemblik

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.