16 juni 2018

Column Piet: moment stilte

Moment stilte
Het is donderdagavond 7 juni, 19.25u. De raadszaal van het gemeentehuis van Medemblik in Wognum, ook wel de politieke arena genoemd, loopt vol.
Er heerst zo, vlak voor het begin van de raad, een gezellige drukte. Mensen die elkaar begroeten en elkaar nog iets te vertellen hebben.
Rond 19.30u volgt het verzoek van de voorzitter aan de raadsleden om hun plaats aan de tafel in te nemen. Dan volgt de opening en het verzoek een moment van stilte in acht te nemen. Het geroezemoes verstomd en een weldadige stilte stroomt de ruimte binnen.
Een moment om je te bezinnen op wat komen gaat: het vaststellen of afkeuren van raadsvoorstellen. Deze donderdag zou het weleens de laatste keer kunnen zijn dat de raad op deze wijze aanvangt.
Er is door 3 fracties een motie ingediend om het ‘moment stilte’ te laten vervallen.
Dit moment zou zijn oorsprong vinden in de christelijke levensovertuiging en daarom niet thuishoren in de raadsvergadering. Wat dan te doen met het moment van stilte tijdens 4 mei en de andere momenten waarop we in stilte herdenken? Ook maar laten vervallen?
Ik mag al 13 jaar als raadslid de raadsvergadering met een moment van stilte beginnen.
Een overgang van de hectiek, voorafgaand aan de raadsvergadering, naar de uren waarin belangrijke besluiten genomen dienen te worden. Ik mag bidden dat deze mogelijkheid van bezinning voor iedereen behouden blijft.
Het is donderdagavond 7 juni 22.45u. De raad stemt. De uitslag 11-13.
HET MOMENT overleeft.
 
Piet Ligthart

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.