31 augustus 2018

Nieuws uit Andijk: van bloemkool tot zonnepark

Op woensdag 29 augustus verscheen de volgende column van Els van den Bosch in de Andijker.

Járen geleden bleek bij twee toonaangevende Andijker bedrijven de ambitie te leven, nieuw te bouwen aan de rand van Andijk. De gemeente heeft toen besloten, de bestemming van ruim 11 HA landbouwgrond ten zuiden van de Gedep. Laanweg te wijzigen in bestemming bedrijventerrein. In de volksmond bedrijventerrein Andijk-Zuid genoemd.

Het is ook u vast niet ontgaan, dat beide bedrijven hebben afgezien van nieuwbouw op deze locatie. Voor ons rechtvaardigt de bestemming bedrijventerrein  dat er door de gemeenteraad medewerking is verleend aan het bouwen van een zonnepark. Het gaat in totaal om 45.000 panelen en de opbrengst ervan is goed om 5900 huishoudens van energie te voorzien. In Andijk worden kassen innovatief verwarmd met aardwarmte en met de komst van dit zonnepark is de volgende stap gezet naar een duurzame gemeente. De vergunning voor dit zonnepark is verleend voor de duur van 30 jaar.

Noord Holland Noord loopt voorop in de ontwikkeling van duurzame energie en wij zien het realiseren van dit zonnepark op deze locatie met de huidige bestemming als een goede bijdrage om de energieambitie in onze regio te realiseren. Er komt zeker nog beplanting omheen, er wordt nog met de ondernemer overlegd welke mogelijkheden hiervoor zijn, te denken valt aan Els of Taxus. Tenslotte:  de nieuwe coalitie van onze gemeente (2018-2022) is overeengekomen, dat wij zonnepanelen op daken willen van (nieuwe) woningen en bedrijven in plaats van op het land. Landbouw- en woningbouwgrond in eigendom van de gemeente wordt hiervoor niet meer beschikbaar gesteld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.