05 juli 2018

Nieuws uit de kern Andijk: problemen met geldautomaat

In juni schreef raadslid Els van den Bosch een column in de Andijker over de problemen met de geldautomaat in het dorp.

Vlak voor de jaarmarkt begon, was er opnieuw een storing bij onze enige geldautomaat. Gelukkig snel verholpen deze keer! In Andijk is een tweede geldautomaat wenselijk.

Hiervoor zijn we samen opgetrokken met de dorpsraad Andijk, lokale ouderenbonden, De Zonnebloem, Gemeente Medemblik en OFM. We hebben met elkaar contact gezocht met:  de landelijke ouderenbonden, Betaalvereniging Nederland, Dorpswerk Noord-Holland, de LVKK, het MOB van De Nederlandse Bank, Geld Service Nederland en de lokale banken.

De banken geven aan, dat het de bedoeling is, dat er per januari 2019 wordt gestart met het overdragen van geldautomaten naar GSN. Dit wordt dan in 2020 afgerond.

Het advies aan ons is, om dit goed in de gaten te houden of dit naar onze wens verloopt. De langdurige storing van de ABN-Amro automaat bleek een gecompliceerde software storing. Dit is een uitzonderlijk incident. Deze automaat heeft qua aantal mogelijke opnames en geldvoorraad voldoende capaciteit voor Andijk en haar bezoekers. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer doet iedere drie jaar onderzoek naar knelpunten op het gebied van toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten.

In het meest recent rapport wordt Andijk niet als een knelpunt gezien. De regel is: 1 geldautomaat binnen straal van 5 kilometer hemelsbreed. Dit is niet wettelijk, maar een maatschappelijke norm. Op basis van deze norm is er in Andijk – strikt genomen – geen bereikbaarheidsprobleem, omdat er 1 automaat aanwezig is. Volgens partijen “doet er zich thans geen knelpunt voor, dat om extra maatregelen vraagt.” Tot 1 oktober kunnen ING cliënten nog terecht bij Primera en er is ook een Regiobank gevestigd waar cliënten contant geld op kunnen nemen. 

Els signaleerde al eerder problemen met de geldautomaat. Ze stelde er schriftelijke vragen over: lees hier het antwoord. Het Noord-Hollands Dagblad besteedde er in april eveneens aandacht aan. Stuk gemist? Lees het op onze Facebookpagina.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.